Няма да има коледни пенсии, такива са възможностите на държавата тази година, отсече финансист номер 1. Няма да има и 13 заплата в бюджетната сфера, обясни в кулоарите на парламента финансовият министър Дянков.

По думите му обаче, ако някои министри сметнат, че някои техни екипи заслужават коледни бонуси и имат спестени средства да наградят заслужилите служители, ще има за някои коледна добавка.

Неуместно за мен е да се дава 13 заплата, коментира той. Определено в МФ това няма да се случи, категоричен бе финансовият министър.

ЕК, Световната банка и МВФ са по-консервативни в прогнозите си, с тези думи той обясни прогнозата на ЕК за ръст от 2,6 за България, при положение, че неговите прогнози са 3,6 на сто ръст.

Тази цифра излиза от експертния анализ, уточни той.

Има резерви за увеличаване на приходите, смята още финансовият министър. 100% ще е изпълнението в Митниците, според него. В НАП има още какво да се постига.

Около 25 млн. лева ще са приходите от данък "колиба", изтъкна Симеон Дянков. Той е категоричен, че няма да са скъпи разходите по администрирането на новия данък.