emaxpress
До края на годината България може да кандидатства за т.нар. чакалня на еврозоната. Това стана ясно от думите на финансовия министър Симеон Дянков, който участва в неформалната среща на финансовите министри от ЕС, провеждаща се в Maдрид.

Припомняме, в началото на април премиерът Борисов обяви, че България официално се отказва от кандидатстване в ERM II (предверието на Еврозоната).

След това на няколко пъти финансовият министър успокои, че все пак страната ни ще успее да влезе там до края на настоящата година.

Днес стана ясно, че Европейската комисия счита за адекватна Конвергентната програма на България.

Поради отсъствието на представители от девет държави-членки заради проблемите с въздушния трафик над Европа, окончаталното разглеждане и приемане на Конвергентните програми ще се състои през следващата седмица.
Дотогава обаче в тях не могат да се правят промени.

Общото заключение на Европейската комисия за Конвергентната програма на България е, че програмната цел за поддържане на стабилна бюджетна политика може да се счита за адекватна в настоящото икономическо положение и с оглед на необходимостта от ограничаване на външните дисбаланси.

Предприетите конослидационни мерки са политически ангажимент за подобряване на фискалната дисциплина, се казва в заключенията на ЕК. От новото правителство се очаква да неутрализира рисковете чрез леко благоприятните данни за растежа и събираемостта на приходите.

„С други думи, Европейската комисия одобрява и счита за адекватна нашата Конвергетна програма. Това ни дава възможност в следващите дни и седмици да се занимаваме с темата, заедно с нашите партньори от ЕК, които сме поканили в началото на май да се прецени дали България ще влезе в процедура за свръхдефицит или ще можем да избегнем това", коментира министър Дянков.

България е приканена да продължи да прилага стриктна фискална политика, както досега и да приеме по-нататъшни мерки за постигане на програманата цел за 2010 г. Тази част се отнася за наскоро откритите проблеми с 50-те анекса към договори, поясни министър Дянков.

„За да се подобри ефективността на публичните разходи посредством стриктното прилагане на планирани реформи, са необходими и реформи в областта на публичната администрация, здравеопазването, образованието и пенсиите", се посочва още в коментара на Европейската комисия по Конвергентната ни програма.

По думите на Дянков Комисията е изчислила, че благодарение на мерките, които правителство е предприело през август до края на м.г., дефицитът е намален с 2,3% от БВП.

Но това е преди допълнителните 2 млрд. лв., които излязоха наскоро, подчерта финансовият министър.