Европейската комисия започва задълбочено разследване, след като миналия месец базираната в ОАЕ компания e& обяви, че ще придобие активите на Yettel в България, Унгария и Сърбия, както и O2 в Словакия за 2,2 млрд. евро, предаде Money.bg. 

През последните месеци националните регулатори (включително - у нас) дадоха "зелена светлина". Чакаше се обаче думата на Брюксел.

Всъщност ЕК започва да разследва сделката, при която групата PPF продаде телекомите си извън Чехия на e&. Процедурата е в рамките на Регламента за чуждестранните субсидии, като опасението на Брюксел е, че купувачът може да изкриви вътрешния пазар на ЕС с държавна помощ.

Vivacom отхвърля опасения на конкурентите си

Vivacom отхвърля опасения на конкурентите си

По повод решението на КЗК

В съобщението на ЕК се отбелязва, че "e& е държавно контролиран телекомуникационен оператор" и има достатъчно индикации за държавна помощ. "Предполагаемите субсидии са под формата на неограничена гаранция от ОАЕ и заем от контролирани от ОАЕ банки, които пряко улесняват сделката. Такива субсидии са сред тези, които е най-вероятно да нарушат вътрешния пазар, както е посочено в Регламента за чуждестранните субсидии. Комисията е загрижена, че тези субсидии може да са подобрили капацитета на e& да извърши придобиването, както и конкурентната позиция на слятото предприятие в ЕС занапред, особено чрез подобряване на капацитета му да финансира дейностите си в ЕС при преференциални условия", пишат от ЕК.

Сега в рамките на задълбочено разследване еврокомисията ще трябва да установи дали получената помощ "е позволила на e& да възпре или изпревари други страни, заинтересовани от придобиването, и/или като е позволила на e& изобщо да извърши придобиването". Също така ще трябва да се стигне и до заключение за евентуалните отрицателни ефекти за европейския пазар.

Окончателното решение трябва да стане факт след 90 работни дни, т.е. до 15 октомври 2024 г.

„Прозрачност без граници“ с три въпроса към премиера за мобилните оператори

„Прозрачност без граници“ с три въпроса към премиера за мобилните оператори

От асоциацията са изпратили писмо до Денков