Бюджетите на Фонда за лечение на деца и на българското председателство не могат да бъдат противопоставяни, защото са напълно независими един от друг. Това становище изпратиха от управлението на НДК по повод мейл, изпратен до медиите в неделя.

Фалшива новина от анонимната Национална асоциация "С грижа за деца в риск" бе разпратена в неделя до редица медии. В тиражираната информация асоциацията противопоставя бюджета за ремонта на НДК за предстоящото европейското председателство през 2018 г. на 3-годишния бюджет на Фонда за лечение на деца.

Подател на електронното писмо до редакциите е имейл адресът news_artinbg@yahoo.com, който по всички правила за кореспонденция не отговаря на показателите за автентичност на адрес на национална асоциация. Проверка напоказа, че въпросната организация няма нито интернет сайт, нито публични изяви или позиции, нито лица, които да се свързват с нея.

След справка в Агенцията по вписванията стана ясно, че асоциация с такова име никога не е била регистрирана. Несъществуващата организация не е и част от Обществения съвет към Фонда за лечение на деца. По този начин няма как да изразява позицията му.

Парите за ремонт на НДК са 3-годишният бюджет на Фонда за лечение на деца

Парите за ремонт на НДК са 3-годишният бюджет на Фонда за лечение на деца

Да се изчисли дали са нужни толкова пари за промените в НДК, зоват от асоциацията

Въпреки това въпросната асоциация е пратила до медиите текст, озаглавен "Скандал". В него си е позволила да направи недопустима спекулация, че "с парите, предвидени за ремонта на НДК, могат да бъдат спасени над 4 170 болни деца", негодуват от екипа на НДК.

Бюджетите на Фонда за лечение на деца и на българското председателство не могат да бъдат противопоставяни, защото са напълно независими един от друг.

По този начин и НДК попадна под удара на превърналата се вече в световна заплаха от т.нар. фалшиви новини с фалшиви източници, които белязаха последните най-важни събития в международен план.

Подобни "новини", освен че са неморални, грозни и злоупотребяващи с най-тежката обществена тематика - болните деца, гонят и неясни цели, гласи становището на НДК. Какъв е интересът на въпросната асоциация предстои да се установи по законов ред, тъй като НДК ще подаде сигнал до съответните органи.

Напомняме, че НДК е единствената институция, която направи публично представяне на вложените средства в ремонта, както и регулярно и открито информира обществеността за дейностите около ремонта, който е част от подготовката на страната ни за предстоящото председателство на България на Съвета на ЕС през 2018г.

Междувременно британската обществена медия Би Би Си обяви преди два дни, че създава екип, който да следи за подвеждащи и фалшиви новини, маскирани като достоверна информация.

В борбата срещу дезинформацията се включи и най-голямата социална мрежа Фейсбук, от където съобщиха собствени планове за борба с повеждаща информация, които включват добавяне на функционалност, чрез която потребителите ще могат да маркират и докладват измислени истории, които в последствие ще бъдат разследвани с подкрепата на международни организации като FullFact и Snopes.