Председателят на бюджетната комисия към парламента Менда Стоянова отчете, че ако ДДС се намали с половин процент още тази година - това ще е рискова стъпка.

Според нея е необходимо преди да се вземе решение да се направят прецизни изчисления може ли това да се компенсира чрез стимулирането на икономиката.

Другият вариант, според Стоянова, е да се намалят разходите на държавата, но за това почти няма резерв, съобщи БНР.

Лъчезар Богданов от "Индъстри уоч" изчисли, че редуцирането на налога до 19.5 процента още това лято е възможно, ако публичната администрация се намали с 12 на сто или инвестиционните разходи на държавата се свият с една четвърт.
Той обаче застава зад позицията, че ако бюджета позволява е по-добре да се намали още осигурителната тежест.

"Парите от ДДС осигуряват около половината от всички данъчни постъпления. В Бюджет 2010 е заложено от данък добавена стойност в хазната да влязат почти 7 милиарда лева, при ставка 20 процента", посочи Боганов.

Председателят на Българската стопанска камара Божидар Данев определи като добра идеята за намаляване на ДДС, но беше категоричен, че това не трябва да става още тази година, а от 2011-та.

Припомняме, по-дано днес министър-председателя Бойко Борисов и израелския му колега Бенямин Нетаняху обсъдиха мерки за справяне с икономическата и финансова криза и сътрудничеството в икономиката.

Българският министър-председател отбеляза след срещата с Нетаняху, че неговият домакин е препоръчал ДДС да бъде намаляван плавно през годината - с половин процент на шест месеца, вместо това да стане с два процента през 2011, каквито са намеренията на българските финансисти.

Това е начин страната и бизнесът да се справят по-успешно с кризата, според Бенямин Нетаняху, който е един от най-добрите финансисти, отбелязва премиерът.