Ако правителството съкрати излишните бюджетни разходи, пенсиите могат да бъдат увеличени с 25 процента от 1 юли 2008 г.

Изчисленията са на експерти от Института за пазарна икономика, които за поредна година представиха алтернативен на правителствения бюджет.

Икономистите от института смятат, че цялата осигурителна вноска от 10 процента трябва да се внася в пенсионен фонд, избран от осигуряващия се.

Ако се съкратят излишните бюджетни разходи, от средата на идната година пенсиите могат да бъдат увеличени с 25 на сто, а не с 9.5 на сто, както предвижда кабинетът.

Управляващата коалиция трябва да реши как да се разбие монополът на здравната каса, така че всеки сам да решава къде да внася здравните си осигуровки, изтъкват експертите.

От Института за пазарна икономика предлагат още 1 процент от данъка върху доходите да стане местен.

Алтернативният бюджет предвижда още 20-процентно съкращаване на държавната администрация, което ще позволи 25-процентно увеличаване на заплатите на останалите бюджетни служители.

Ако правителството намали с около 12 на сто разходите в проектобюджета за 2008 г., очакваните ефекти са по-висок икономически растеж, повече инвестиции, намаляване на сивата икономика и растеж на доходите, смятат икономическите експерти.