Трябва да се мисли за капиталови инструменти и рекапитализация на самите фирми с възможност да се стабилизира финансовото им положение в дълъг период. С кредит не става. За това настоя в сутрешния блок на БиТиВи финансистът Емил Хърсев.

Всичко зависело от това колко време може да продължи пандемията. "Ние като не знаем вредата, много трудно можем да определим каква е необходимостта от подкрепа, за да бъде тя компенсирана", подчерта финансистът.

Той е на мнение, че 10 млрд. лева най-вероятно ще са достатъчни, за да се преодолее кризата.

Хърсев смята, че може да се включат повече фирми в схемата "60/40", но въпросът е фирмите, които са засегнати от коронавируса, дали да прекратят трудовите правоотношения с персонала си, или да продължат да плащат заплати за определен персонал, за да го задържат във фирмата си. Според него в момента само се говори за една първа мярка в кризата и тя не е достатъчно адекватна на проблемите, които ще възникнат.

Държавата поема осигуровките в схемата 60/40

Държавата поема осигуровките в схемата 60/40

Депутатите намалиха и глобата за разходка в парка

Емил Хърсев посочи, че не е най-доброто време за теглене на заем в период на криза, но когато идват проблемите - те не питат. За нормалния инвестиционен процес след кризата ще имаме по-добри общи условия в Европейския съюз, когато ще влязат програмите за развитие на селското стопанство, отбеляза финансистът.

Няма причина да се правят трансформации на левовете в евро. "Не бих обръщал парите и в друга валута", каза той.

Не е и моментът хората да разглеждат недвижими имоти, когато трябва да стоят вкъщи и да спазват разпореждите на щаба.

Само 8% от работодателите склонни да ползват мярката 60/40

Само 8% от работодателите склонни да ползват мярката 60/40

33% се готвят да съкратят част от персонала