Европейската централна банка призова банките от еврозоната да се въздържат или да ограничат разпределението на дивиденти до септември идната година, предаде БНР.

Причината да се постави такова изискване е ефектът върху системата в еврозоната от пандемията COVID-19, уточняват от централата във Франкфурт.

От ЕЦБ посочват, че ако има разпределение на дивиденти или обратно - изкупуване на акции, то процентът не бива да надхвърля 15% от печалбата за 2019/2020 г. и не трябва да е по-високо от 20 базисни пункта от капитала от първи ред.

ЕЦБ сигнализира за проблеми с кредитния риск

ЕЦБ сигнализира за проблеми с кредитния риск

Според Елизабет МакКаоул изискването за по-строг контрол е предизвикано от разхлабването на критериите за оценка на платежоспособността и обезпечеността на кредитополучателите

През март Европейската централна банка нареди на банките да спрат плащането на всички дивиденти и обратно изкупуване на акции, за да запазят капитал от 30 млрд. евро. Причината беше първата вълна от COVID-19.

Редица високопоставени представители на сектора в еврозоната още от пролетта лобират за възстановяване на плащанията догодина.

ЕЦБ добави €500 млрд. към коронавирус стимулите

ЕЦБ добави €500 млрд. към коронавирус стимулите

Централната банка също удължи ултраниските заеми за банките