Управляващият орган на Оперативна програма "Околна среда 2014-2020 г." (ОПОС) обяви процедура за изграждане на ВиК инфраструктура с общ размер 1.35 млрд. лв.

С това финансовият размер на обявените процедури по ОПОС възлиза на 99% от общия бюджет по програмата, съобщиха от пресслужбата на Министерството на околната среда и водите.

ВиК Добрич: Над 90% от водата се губи по мрежата

ВиК Добрич: Над 90% от водата се губи по мрежата

Канализацията в центъра на града била като сито, според главния инженер

Процедурата ще се осъществи чрез директно предоставяне на безвъзмездна финансова помощ с конкретни бенефициенти. Това са 14-те консолидирани ВиК оператора, за които Министерството на регионалното развитие и благоустройството е изготвило регионални прединвестиционни проучвания - Бургас, Варна, Видин, Враца, Добрич, Кърджали, Перник, Пловдив, Русе, Силистра, Сливен, Стара Загора, Шумен и Ямбол.

Целта на процедурата е да се повиши ефективността на ползване на водите и да се намалят загубите по водопреносните мрежи чрез прилагане на регионалния подход при изпълнение на инвестиции във ВиК инфраструктура

Максималният срок за физическо изпълнение на дейностите по проектите е 49 месеца.

Обявиха процедура за над 1,8 млрд. лв. по програмата за околна среда

Обявиха процедура за над 1,8 млрд. лв. по програмата за околна среда

Нено Димов коментира, че финансирането за домакинствата ще е 100% и подмяната на битово отопление ще е изцяло за сметка на ОПОС