Оптимист съм за нашия регион, защото той се развива с по-бързи стъпки, отколкото другите страни членки на ЕС. Ние сме в процес на догонване и нивото на инвестициите е по-ниско от това на останалите страни. Този оптимизъм е леко подтиснат от пандемията Ковид. Трябва да подчертаем, че върховенството на закона и независимите институции са много важен фактор, който дава база за привличане на инвестиции. В националната сметка, като дял от БВП у нас, инвестициите са паднали с двуцифрен темп. Това беше резултат от Ковид кризата.

Това заяви за "Денят ON AIR" финансистът Борис Петров, като припомни, че не се наблюдава за първи път такава ситуация. "Подобно беше и през 2009 г. но тогава удари определени сектори и въпреки мерките, които взе правителството, не бяха достатъчни, за да компенсират спада в националните инвестиции", каза още той.

Той е убеден, че ако има стабилно правителство, бизнес средата ще се подобри. "Бизнес средата е също в процес на подобряване на доверието. Надявам се, че преходът към стабилно правителство ще бъде бърз и това ще даде възможност на инвеститорите да усетят един по-дълъг хоризонт в своите планове. Важно е след тези избори да има едно редовно правителство, което би възвърнало доверието сред инвеститорите. Надявам се след изборите и независимите регулатори да дадат увереност на инвеститорите", подчерта той.

Петров коментира и изказването на Кристалина Георгиева в рамките на срещата "Три морета", че до дни МВФ пуска нов инструмент в размер $650 млрд. долара.  "Този ресурс идва без да се вдига държавният дълг", подчерта директорът на МВФ.

"Тя визира увеличението на квотата на Международния валутен фонд. Това са резервите на страните членки в Междувалутния фонд. За държава като България вероятно няма да се наложи да взима пари от този резерв. Ние можем да разчитаме на Плана за възстановяване, където има достатъчно средства. Старият план се нуждаеше от едно пренасочване на инвестициите от публичния към частния сектор. Частният сектор е този, който ефективно създава растежа в икономиката и именно там трябва да се инвестира", категоричен е финансистът.

Кристалина Георгиева подчерта ползата от ваксинацията в икономически план

Кристалина Георгиева подчерта ползата от ваксинацията в икономически план

Икономическият ръст на Източна Европа изпреварва този на Запада

Петров подчерта, че през есента бихме могли да се възползваме от авансовите вноски по Плана за възстановяване.  България е от малкото страни от ЕС, които все още не са изпратили в Комисията окончателен национален план за възстановяване и развитие.

Относно актуализацията на бюджета, той отбеляза, че големият проблем е в разходната част.

"Бюджетния дефицит не мисля, че се нуждае от корекция, В момента той е от порядъка на 4 - 4,5%, не е необходимо да се променя. По-големият проблем е разходната част на бюджета", посочи експертът.

ЕК все още не е получила окончателния ни План за възстановяване

ЕК все още не е получила окончателния ни План за възстановяване

Получен е само актуализиран проект