Сегашната световна финансова криза, макар и да не е уникална по своя произход и основни движещи фактори, поставя под голям натиск банкерите и определящите икономическата политика.

Това се казва в изказване на Цветан Манчев, подуправител на БНБ, на срещата на Комитета за политика на конкуренцията и развитието към Европейската асоциация на публичните банки, с домакин Българската банка за развитие.

Българската икономика отчита 11 поредни години растеж и намаляване на безработицата. В момента българската банкова система е добре капитализирана и рентабилна.

Коефициентът на капиталова адекватност е 14.6% в края на първото полугодие на 2008 г. и е значително над минималните стандарти, посочи Манчев.

Независимо от високия растеж на кредитите капиталовата адекватност на банковата система отчита дори увеличение спрямо края на предходната година поради по-бързото нарастване на банковия капитал.

Предсказуемостта и стабилността на макроикономическата политика, относително високата възвръщаемост при непрекъснато намаляващ риск в икономиката ни за последните 11 години, както и членството ни в ЕС и НАТО създадоха условия за приток на чуждестранни капитали и запълване на недостига от спестявания в българската икономика, каза още Манчев.