Международната рейтингова агенция Fitch потвърди дългосрочния кредитен рейтинг на Българската банка за развитие на BBB с положителна перспектива, съобщи БНР.

Уточнява се, че оценката на агенцията показва наличието на баланс в рисковете. От ББР посочват, че в оценката е изтъкната високата вероятност за подкрепа на банката от суверена, тоест българската държава, и финансирането, осигурявано или гарантирано от нея.

От рейтинговата агенция отчитат и ролята на ББР в правителствените програми в подкрепа на компании и физически лица, които търпят негативни последици заради пандемията от коронавируса.

Кирил Петков събира данни от ББР за прокуратурата

Кирил Петков събира данни от ББР за прокуратурата

Точно преди да влезем за една бройка още един 150 милионен кредит щеше да бъде даден

Общият размер на потвърдените до момента кредити за гарантиране на малкия и средния бизнес с намалени изисквания за обезпечение и по-голям гратисен период надхвърля 347 милиона лева. Физическите лица, одобрени от търговските банки, са достигнали близо 53 000. Общата стойност на отпуснатите за тях заеми е малко под 246 милиона лева.

BBB с положителна перспектива е оценка, равна на тази на Република България и е практически е най-високият възможен кредитен рейтинг за националната банка за развитие. Потвърдени са всички останали рейтинги на банката.

Смениха ръководството на ББР

Смениха ръководството на ББР

Имената вече са вписани на сайта на централната банка