Няма да има коледни бонуси във Финансовото министерство. „Ние следим закона". Това заяви в сутрешния блок на Нова телевизия министърът на финансите и вицепремиер Симеон Дянков, който гостува, за да коментира приетия на Второ четене Бюджет 2013.

По думите на финансист номер 1 новият закон дава възможност за получаване на бонуси на няколко месеца, но има ограничения.
„Аз не съм против бонусите, дори смятам бонусната система за добра, но тя трябва да има ограничения", категоричен бе той, визирайки бонусите в съдебната система.
„Аз не разбирам бонусите в съдебната система. Те самите трябва да се засрамят", коментира Дянков, имайки предвид тежката финансова криза и голямото разхищение на средства.

Финансовият министър припомни, че това е единственият сектор, заради който Европа ни критикува. „Знаете, първата година дори ме осъдиха, че не давам да се дават бонуси", припомни той и допълни: „Просто е гнусно това, което става. Те знаят, че по закон аз съм длъжен да подпиша, но на фона на обстановката в страната..."

Магистратите заслужават да бъдат стимулирани, настоява ВСС
Още...

Запитан дали има инструмент, с който да се противодейства на това, той изтъкна: „Няма. Каквото трябва да се направи, явно ще се направи".

На въпрос дали се очаква да бъде въведен някакъв контрол над бонусите, които никак не са символични, Дянков изтъкна, че е направил опит да намали бюджета на комисията, защото, по думите му, това не е първият път, в който се дават огромни бонуси, но благодарение на депутатски предложения между Първо и Второ четене на закона, текстът е бил върнат, както и същият бюджет от миналата година.

Помолен да коментира отхвърлените в бюджета искания на майките за по-високи детски надбавки, Дянков подчерта, че е питал майки колко пари са им достатъчни. Вместо да посочат увеличение с около 10-20 лева (от 35 лева детските да станат 45 или 55 лева, б.ред.), те започват със суми, започващи от 200 лева нагоре.
„Като не си финансов министър го казваш", обясни той.

„Винаги трябва да мислиш в рамките на бюджетната дисциплина къде да си слагаш парите", категоричен бе финансовият министър.
По думите му такова голямо увеличение не е част само от бюджетната процедура или от финансовия министър, а е обща политика на парламента.

„Всички искат повече пари, но не казват за сметка на какво. Те парите са едни и същи.", категоричен бе Симеон Дянков.