Николай Попов Над 2.5 милиарда лева е загубила хазната през последните 5 години от източването на ДДС и то само при нарушения, които данъчните са засекли. Това съобщи главният данъчен директор Николай Попов на форум, на който български и чужди специалисти обсъждат създаването на служба за фискални разследвания у нас.

Според Попов, цитиран от БНР, още 4 млрд. лева за изтекли от бюджета и не са били засечени от данъчните. 10% от регистрираните по ДДС фирми са генератори на измами, посочи той.

Схемите на източване са десетки и въпреки въвеждането на ДДС-сметката, проблемът с този тип престъпления не може да се разреши.

Цели махали във Видин, Монтана и Лом се хранят от такива нарушения. Парите, които се губят, са колкото е бюджетът на здравната ни каса.
-- Н. Попов
Заради забавянето на процедурите изтичат сроковете по Данъчно-процесуалния кодекс и за емблематични случаи, какъвто е “Сапио”, ще се стигне до погасяване по давност.

Според главния съдебен инспектор към Министерството на правосъдието, Антония Балканска, ако се стигне до осъдителни присъди по подобни дела, то средствата от тези фирми ще бъдат възстановени по Наказателния кодекс.

От Националната следствена служба повдигнаха въпроса дали няма нужда от създаването на специализирани съдилища за подобни данъчни престъпления. Според Румен Киров от НСС, за съдии, които работят по кражби на кокошки и побои, едва ли ще е лесно да вникнат дълбоко в данъчната тематика.

През последните години данъчните са предали 2200 случая на прокуратурата, а има 4 присъди, 3 от които са условни. Най-важното, за да заработи данъчната полиция е координацията между различните служби - Министерството на финансите, МВР, прокуратурата и следствието, смята Николай Попов.