Четири обществени поръчки се провеждат във връзка с ремонта на Фериботен комплекс-Варна. Това съобщи министърът на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков по време на посещение в Морската столица днес.

Той се запозна на място със състоянието на съоръжението, както и с напредъка по ремонтните дейности, извършвани от "Транспортно строителство и възстановяване".

От МТС поясниха за News.bg, че ДП "Пристанищна инфраструктура" има сключени договори с "Транспортно строителство и възстановяване" ЕАД за по-спешните ремонтни дейности на някои съоръжения, които заради лошото си техническо състояние са били негодни за експлоатация.

През месец юни за ремонта на Фериботен комплекс - Варна са отпуснати 13 млн. лв., осигурени от ДП "Пристанищна инфраструктура". Общата сума на инвестициите досега по тези договори е 5 млн. лв., уточниха от Министерството.

Благодарение на тях, терминалът вече ще може да обработва едновременно два плавателни съда за разлика от настоящия момент.

Наред с това е завършена рехабилитацията на 3 жп коловоза. Те са били в изключително лошо техническо състояние, което е било предпоставка за постоянно дерайлиралне на вагони.

До края на годината се очаква ТСВ да приключи възстановяването на втория подемно-преходен мост, като 85% от дейностите по него са изпълнени. Ремонт на тази пристанищна рампа не е правен от 45 години, откакто е пуснат в експлоатация Фериботният комплекс през 1978 год.

Ремонтът обхваща 5 жп коловоза преди моста, цялостна подмяна на жп коловозите, изградени върху металната му конструкция, както и подмяна на хидравличната му система.

Според министъра комплексът ще се превърне в ключова точка за техниката и товарите към Украйна в процеса на възстановяването ѝ.

По думите му, това е най-голямата инвестиция от момента на създаването на съоръжението. Заради системна липса на инвестиции то е доведено до положение, в което голяма част от него е негодно за използване.

Гвоздейков определи фериботния комплекс като единственото транспортно съоръжение в Европейския съюз, позволяващо превоз с вагони, каквито се използват в Украйна, без претоварване. осигурени от.

"В момента се провеждат 4 обществени поръчки, като се очаква до края на годината да бъдат сключени договорите", каза още министърът на транспорта и съобщенията.

Предвижда се реконструкция на външния паркинг на комплекса, вътрешната пътна мрежа, както и на най-важните сгради в комплекса.

"Важно е да се отбележи, че такива инвестиции във Фериботния комплекс във Варна не са правени откакто е построен", посочи Георги Гвоздейков. Министър Гвоздейков коментира още, че войната в Украйна сериозно е променила транспортните потоци и логистичните вериги, което налага ускорена работа по мултимодалния коридор Sea2Sea, свързващ Егейско с Черно море, като алтернативен вариант на черноморските транспортни връзки.

Документите в морските ни пристанища вече се обработват електронно

Документите в морските ни пристанища вече се обработват електронно

Това оповести от Бургас министърът на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков