Страхът на банките да кредитират е опасен, предупреждава икономистът Емил Хърсев.

В стремежа си да защитят законовите си интереси на кредитор, банките са "пресолили супата", коментира Хърсев, цитиран от БНР.

Според него исканията на банките за законови промени в защита от некоректни длъжници - като забрана за пътувания - са силно преувеличени и могат да имат обратен ефект в обществото.

"Това е процедурна възможност, която съществува и сега - автомобил да бъде спрян от движение по искане на съдия-изпълнител, обясни финансистът.

Според него би било напълно достатъчно, ако се ускори изпълнителното производство и издаването на заповеди за изпълнение.

Емил Хърсев допълни, че работата по събирането на вземанията е не толкова в изпълнителното производство, "притискането на длъжника и разсипването на предприятия, а е много важно кредиторът да е разумен и да помогне на онзи, който може да оцелее".

"Най-лесно е да ходиш със съдия изпълнител и каквото намериш, да му вземеш", отбеляза той.

Според Емил Хърсев, в момента количественото ограничение на кредитите, дефицита и "страхът на кредитора да продължи да финансира очевидно разумни проекти, които трябва да бъдат завършени, за да започнат да се изплащат" е по-опасно от високите лихви.