От днес бъдещите пенсионери могат да избират по коя методика да им бъдат изчислявани пенсиите. Електронен калкулатор на интернет сайта на НОИ и експерти ще им помагат да изчислят кой от двата варианта е по-изгоден за тях.

В събота влязоха в сила обнародваните в Държавен вестник промени в Кодекса за социално осигуряване. Те дават право на избор до началото на 2023 г. Старата методика дава право да се изберат трите най-добри години осигурителен доход до 1997 г., докато при новата се взема предвид този след 2000 г.

"За категорийните работници - миньори, металурзи и химици и тези, които работят в тежката промишленост, и за хора с възнаграждения над средните - преди 2000 година, е по-изгодно да се пенсионират по старата методика, защото техните доходи тогава са били по-високи. За тези, които са се осигурявали само на минимален или само на максимален осигурителен доход, няма никакво значение дали по старата, или по новата методика. А за тези, за които след 2000 г. темпът на нарастване на техните възнаграждения е по-ускорен, например учители, служители от сектор "Сигурност", хора с увреждания, биха получили по-висок размер на пенсията, ако се възползват от новата методика". Това заяви в пред БНР председателят на социалната комисия в парламента д-р Хасан Адемов.

От днес пенсионерите избират как да им се изчислява пенсията

От днес пенсионерите избират как да им се изчислява пенсията

Възможността за избор ще е в сила до 2023 г.

По негови думи по закон всяка новоотпусната пенсия е по-висока от отпуснати в предходни години пенсии, защото един от параметрите във формулата за изчисляване на пенсиите е средният осигурителен доход за страната една година преди датата на пенсиониране, а той винаги расте.

Според Адемов за осъвременяването на пенсиите се изискват значителен финансов ресурс, както и обществено и парламентарно съгласие. Ако мярката се приеме обаче, би могла да приближи размерите на старите и новите пенсии, посочва той.

Адемов увери, че няма опасност да настъпи объркване при попълването на новите заявления.

"Направена е организация по регионалните управления "Социално осигуряване", включително и с мобилни приемни, за да имат хората достъп до необходимата информация. Смятам, че всички мерки са предприети", коментира той.

За Хасан Адемов по-ниските пенсии били хипотеза
Обновена

За Хасан Адемов по-ниските пенсии били хипотеза

Опасява се от нова "пазарна ниша" - изчисление на пенсиите