Промените в Кодекса за социално осигуряване ще бъдат разгледани на заседанието на социалната комисия в парламента в сряда. Проектът е внесен от ГЕРБ, уточни пред БНР председателят на социалната комисия в парламента д-р Хасан Адемов.

Той обоснова желанието за бързи промени с очакването да отпаднат каквито и да е съмнения за ощетяване на една или друга група пенсионери. "Искам да подчертая, че няма да има нова формула. Формулата е една и съща. Има нов начин за изчисляване на така наречения индивидуален пенсионен коефициент", каза Адемов.

След симулация на НОИ е установено, че част от бъдещите пенсионери биха могли да имат намален размер на пенсията, но това е само хипотеза, каза председателят на социалната комисия.

"Невинаги намалението на индивидуалния пенсионен коефициент означава непременно намаляване на размера на пенсията. Има два начина за изчисляване на размера - този преди нова година и този след 1 януари 2019 година".

Манолова готви сезиране на КС за пенсиите и социалните права

Манолова готви сезиране на КС за пенсиите и социалните права

Максималният размер на пенсиите, се променя от 910 на 1200 лв.

Преди 2000-та година не е имало максимален осигурителен доход и така се създават условия за манипулиране на трудовата биография с фалшиви документи за осигурителен стаж. Преди 97-ма година няма и регистър на осигурените лица, така че "има създадени условия за фабрикуване на пенсионни документи", обясни Адемов. Това е предизвикало приемане на измененията в КСО.

Очакванията са манипулациите с трудов стаж и осигуровки да намалеят. Според Адемов твърденията, че 30% от българските пенсионери са щели да получат намален размер на пенсията заради промените е "хипотеза".

Твърденията, че поправката ще струва около 13,67 милиона лева, също са на база на хипотеза, смята Адемов. "Това, което е записано в сегашния проект, е свързано с възможността да избираш дали по един или по друг начин да ти бъде изчисляван размерът на пенсията.

"Не съм сигурен, че всички кандидат-пенсионери имат възможността да вкарат в двата калкулатора (който изчислява преди нова година и този след) размерът на пенсиите, за да могат да бъдат ориентирани. Затова смятам, че по-добрият вариант е по административен ред бъде приет по-благоприятният за лицето, като се пенсионира, размер", каза Адемов.

Той се опасява да не се разкрие нова пазарна ниша - хора, които ще си предлагат услугите да изчисляват размера на пенсията на гърба и за сметка на хората, на които им предстои да се пенсионират.

Според президента на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов е резервиран към новия дуален модел. Той обясни, че на среща с премиера Бойко Борисов е разговаряно изчисленията за пенсиите да се правят по служебен път. Манолов е и заместник-председател на Надзора на НОИ.

"Този атавизъм, който остана с тези три години, трябваше бъде премахнат много отдавна. Това е някакъв опит за смесване на олио с вода. Тези три години бяха от предишния пенсионен механизъм - навремето пенсията се определяше върху избрани от лицето три години за целия му трудов стаж", каза Манолов.

Той припомни уравниловката от миналото. "Всички получаваха едни и същи доходи и тези три години общо взето нямаха кой знае какво значение, защото трудовия път на човека беше относително равномерен. Защо останаха тези три години, продължава да не ми е ясно", каза Манолов.

Щеше да бъде справедливо, ако имахме възможността в определянето на пенисионния коефициент да включим всички доходи преди 97-а, а не само три години.

Феноменът ще продължи да съществува до 2037 година, а фалшифицирането на осигурителни книжа "е индустрия", категоричен е синдикалният лидер. "Органите на НОИ ежедневно се занимават с такива неща и разнасят в прокуратурата всякакви документи, около които има съмнения".