Отпадането на "Трите златни години" преди 1997 г. от формулата за изчисляване на пенсионния доход е в името на стабилността и предвидимостта на пенсионната система. Това увери министърът на социалната политика Бисер Петков пред bTV.

Припомняме, заради тази методика обаче повече от 30% от бъдещите пенсионери щяха да бъдат финансово ощетени. По тази причина се стигна дори до намесата на премиера Бойко Борисов, който нареди да бъде направена законодателна промяна и изчисляването на доходите за старост да се правят и по двете формули.

Днес законопроектът ще се гледа в Комисията по труда и социална и демографска политика.

По думи на Петков оценката на ситуацията е наложила спешната законодателна инициатива. Той обясни, че от друга страна е стояла тезата, че промените са приети още през 2015 г. и много хора са съобразили поведението си с влизането им в сила.

НОИ отсече: Новата формула за изчисляване на пенсиите е справедлива

НОИ отсече: Новата формула за изчисляване на пенсиите е справедлива

Защитава намалението на пенсиите на около една трета от новите пенсионери

Социалният министър отрече възможните злоупотреби при формирането на пенсиите да са основната причина за промяната на формулата.

Тази промяна беше направена, за да се обвърже пенсията с осигурителния принос на лицето през неговия трудов живот и да се улеснят хората, защото представянето на документи за 3 години преди 1997 г. затруднява повечето пенсионери, поясни той. По негови думи промяната е позволявала пенсията да се изчислява, без да се ангажират пенсионерите.

Социалният министър заяви, че отпадането на "Трите златни години" е предложение на Консултативния съвет по пенсионната реформа, който е изготвил цялостния законопроект, приет през 2015 г. Петков подчерта, че НОИ също са подкрепили промените. Според него нямало съществени финансови ефекти дали ще се изчислява по новата, или по старата формула.

И по старата, и по новата формула изчисляват пенсиите

И по старата, и по новата формула изчисляват пенсиите

Томислав Дончев: Кабинетът няма за цел да си пести 9 милиона лева от пенсиите

Анализът на НОИ беше, че "икономията" е 9 млн. лева, което е пренебрежимо малко на фона на общия разход за пенсии, който е около 10 млрд. лева годишно, обясни министърът.

Той увери, че ако законопроектът бъде приет и влезе в сила, хората ще имат право да избират по коя методика да им се изчислява пенсията. Петков напомни, че НОИ има разработена електронна услуга за изчисляването на прогнозния размер на пенсията и тази възможност ще бъде запазена.

Ако новият законопроект бъде гласуван, в шест месечен срок от датата на влизането му в сила хората, на които им е отпусната пенсия по новия ред или са подали заявление, ще могат да заявят преизчисляване на сумата по стария ред.

Петков посочи и че за великденски добавки към априлските пенсии са отпуснати 53 млн. лева, които ще бъдат раздадени на повече от 1 300 000 пенсионери.

Над 30% от пенсионерите взимат по-малки пенсии заради законодателните промени

Над 30% от пенсионерите взимат по-малки пенсии заради законодателните промени

Причината е отпадането на дохода за 1997-1999 г.