Новата формула за изчисляване на пенсиите на Националния осигурителен институт (НОИ) е справедлива. Това обяви в сутрешния блок на Би Ти Ви Драгомир Драганов, който е директор на дирекция "Анализиране, планиране и прогнози" в НОИ.

Твърдението на представителя на НОИ беше по повод избухналия вчера скандал във връзка с това, че на около една трета от излизащите в момента в пенсия хора пенсиите ще бъдат намалени, като при някои случаи това намаление е в пъти. Така например засегнати хора буквално са сащисани, че по старата формула е трябвало да получават около 420 лв., а по новата формула парите, които получават за месец, стават 165 лв., което е повече от 200 процента намаление.

Над 30% от пенсионерите взимат по-малки пенсии заради законодателните промени

Над 30% от пенсионерите взимат по-малки пенсии заради законодателните промени

Причината е отпадането на дохода за 1997-1999 г.

Драганов изтъкна, че решението за отпадането на трите най-добри години за осигуряващия се, т. е. трите години, в които се е осигурявал на най-високи доходи, е било взето през 2015 г. от Народното събрание, като в началото на тази година то просто влизало в сила.

Политикът Гроздан Караджов, който беше част от разпадналия се Реформаторски блок, за пореден път разкритикува остро действията на НОИ. Според него изобщо не е била направена реформа по надлежния ред, с необходимите разчети, обществено обсъждане и разяснения.

За него е фалшив мотивът, че преизчисленията на пенсиите са направени заради "няколко хиляди тарикати", които са фалшифицирали документи за осигурителната си история с цел да получават по-високи пенсии.

МТСП проверява сигнала за фалшиви трудови книжки

МТСП проверява сигнала за фалшиви трудови книжки

В НОИ анализират и новата формула за пенсиите

Караджов е твърдо против промяната на правилата в движение за хората, които в момента излизат в пенсия, които през целия си трудов стаж са знаели, че за последните си 15 осигурителни години ще им се вземат под внимание трите най-добри години, в които са се осигурявали на най-високи доходи.

Според изчисленията на Караджов около 22 000 нови пенсионери годишно ще бъдат ощетени от новата формула за пенсиите на НОИ. Той представи примери, в които по старата формула бъдещ пенсионер е щял да получава 900 лв., а по новата само 250 лв., което е разлика от 650 лв.

"Цинизъм е да противопоставяш ощетените срещу едва ли не облагодетелстваните, както го прави НОИ, това е грабеж. Хората трябва да изберат коя формула е по-изгодна за тях", настоя Гроздан Караджов и изтъкна, че злоупотребите на различни хора с пенсионната система не са проблем на хората, като следва институции като Инспекцията по труда да проверяват документите на новите пенсионери.

Той предупреди, че хората са "нажежени" и действията на НОИ могат да доведат до социален взрив.