От Министерството на труда и социалната политика ще сигнализират прокуратурата, ако засекат фалшиви образци на трудовите книжки.

Това обяви социалният министър Бисер Петков след като взе участие на XVIII-та Годишна конференция на Мрежата на синдикалните организации от европейски столици (ECTUN).

Петков обеща още, че ако има нарушение на договорни положения и нарушения на законодателството, те ще бъдат санкционирани.

Припомняме, през миналата седмица президентът на Конфедерация на труда "Подкрепа" Димитър Манолов алармира за издаване на нерегламентирани трудови книжки с фалшиви формуляри

Формуляр за трудова книжка се издава на база на министерско постановление. Това означава, че този формуляр е защитен, но някой го фалшифицира.

Социалният министър припомни, че сигналът е постъпил миналата седмица от президента на "КТ Подкрепа" и се очаква той да бъде проверен. По думите на Петков на пазара се продават трудови книжки, които са издадени и разпечатани от неоторизирани фирми.

За фалшиви формуляри за трудови книжки предупреди Димитър Манолов

За фалшиви формуляри за трудови книжки предупреди Димитър Манолов

Очаква се сигналът да стигне до социалния министър Бисер Петков

До настоящия момент проверката показва, че социалното министерство има договор още от 90-те години с една от фирмите, която също е подала сигнал за наличие на такива случаи.

На въпрос готов ли е анализът колко от хората ще бъдат ощетени от новата формула за изчисляване на пенсиите, Петков припомни, че на последното заседание на Надзорния съвет на НОИ е било възложено на оперативното ръководство да подготви анализ затова как ще се отрази прилагането на новата формула за изчисляване на пенсиите.

"Такъв анализ се подготвя и той трябва да бъде готов до края на тази седмица", акцентира социалният министър.

Манолов иска повече синдикати в ЕП

Манолов иска повече синдикати в ЕП

Няма друга европейска столица с толкова минерални извори

Той посочи, че ако от формулата бъдат извадени трите години от 1997, 1998 и 1999 г. за 37% от хората, пенсиите би била в по-малък размер, а за останалите би била в по-голям размер.

"Именно затова е възложено да се направи анализ с колко и в какви интервали може да се очаква увеличение и намаление на пенсиите. Очакваме през тази седмица да има резултатите", допълни Бисер Петков.

Хасан Адемов: Възможно е да се коригира новата формула за изчисляване на пенсиите

Хасан Адемов: Възможно е да се коригира новата формула за изчисляване на пенсиите

80 000 души могат да получат по-малък индивидуален коефициент