За издаване на нерегламентирани трудови книжки с фалшиви формуляри информира президентът на Конфедерация на труда "Подкрепа" Димитър Манолов пред БНР.

Той обяви, че знае къде се печатат фалшивите формуляри и ще изпрати още днес сигнал до социалния министър Бисер Петков с искане да бъде направена спешна проверка.

Формуляр за трудова книжка се издава на база на министерско постановление. Това означава, че този формуляр е защитен, но някой го фалшифицира, обясни синдикалистът.

"Това са формуляри, в които можеш да нанесеш каквото си искаш - стаж, заплати и тъй като те са част от пенсионните преписки и това е нещо, което се знае не от вчера и не от онзи ден, че се фабрикуват такива неща. Има установени по недвусмислен начин такива опити за измама", каза Димитър Манолов.

По думите му в разкриването на случая с НОИ-Силистра са участвали хора от Националния осигурителен институт. Синдикалният лидер е и зам.-председател на Надзорния съвет на института.

Специализираният съд остави в ареста трима от задържаните, сред които е и директорът на НОИ-Силистра.

Според Манолов историята за разкритата схема за НОИ Силистра е грубиянски направена. "Човекът, който върши това нещо, е политическо назначение - той не е човек от системата. Хора от системата, според мен разбира се, не биха се изкушили да вършат такива тъпотии", коментира Димитър Манолов.

Той обясни, че "нерегламентирани образци (на книжките) са основата, върху която се вършат подобен тип измами" и че "подобна измама не може да стане без някаква такава създадена трудова книжка".

Лидерът на КТ "Подкрепа" обяви, че опитите за измама никога не са спирали. Атаките са били за източвана социалната система през всичките ѝ фондове - за болнични, за инвалидност, за пенсии. През цялата система такива сигнали се подават, защото се виждат, те са направени съвсем урболешката, обясни Манолов.

Той не изключва идеята служители да се изкушават да вършат подобни нарушения, бидейки мотивирани по определен начин. Затова трябва да бъдат премахвани предпоставките за такова нещо.

Премахването на критерия за 36 най-благоприятни месеца (трите години - б.р.) при определяне размера на пенсията, според Манолов, е полезно, защото тези месеци са били "източник за бизнес" за документни измами.

Подобни измами е имало и с майчинските, когато жени са били осигурявани "за два-три месеца върху някакви чудовищни заплати, заради които в целия период на майчинство са плащани обезщетения. Нито тези осигуровки са били плащани, нито после майките ще видят тези пари", заяви Манолов.

За фалшивите ТЕЛК решения синдикалният лидер е категоричен, че нито едно решение на ТЕЛК не може да бъде издадено без съответния медицински документ.

"В ТЕЛК взимат решения в рамките на едни много тесни граници, на база на перфектно създадени медицински документи. Цялата история е много по-дълга и много по-дълбока", категоричен е Манолов.

За създаване на информационна система на Здравната каса, която да следи създаване на индивидуално здравноосигурително досие се говори от края на 90-те, припомни той.

От 600 до 2500 лв. за фалшив ТЕЛК

От 600 до 2500 лв. за фалшив ТЕЛК

Според зам.-главният прокурор Иван Гешев поне половината от инвалидните пенсии отиват при здрави хора

Манолов спомена и актуалната тема за опрощаване на задължения на мюсюлманското вероизповедание. Според него, това би трябвало да е в прерогативите на президента.