Столичен собственик на търговски обект изгонил своя наемател, защото поискал да му издава фактури срещу наема, който заплащал на месец.

Собственикът изпратил нотариална покана до наемателя си, с която го уведомява, че разваля договора и че трябва да освободи наетия обект.

Месеци наред наемателят плащал договорения устно наем. Издавали му фактури обаче не за реално заплатената сума, а за до 20 пъти по-ниската стойност на наема, залегнала в официалния договор.

За целия наемен период на собственика били платени над 153 хил. лв., но издадените от него фактури са едва за около 8 хил. лв. По този начин фирмата на наемателя била ощетена с повече от 40 хил. лв. от ДДС и данък общ доход.

В последните месеци обаче, наемателят категорично поставил въпроса да бъде фактурирано всичко, което реално е заплатил на собственика. В резултат - получил нотариална покана да напусне обекта.

В нея наемодателят цитирал договорената устно сума на месечния наем, а не посочената в договора. Така сам разкрил укритите от него доходи. В момента е възложена и тече проверка по този случай.

От НАП напомнят, че всеки гражданин може да подаде сигнал за укрити доходи от наемодатели на информационния телефон на агенцията - 0700 18 700 на цената на градски разговор от цялата страна или писмено на имейл адрес - infocenter@nra.bg. Задължително изискване е авторът на сигнала да посочи името си. Личните данни на подалите сигналите са конфиденциални и няма да бъдат разкривани на никого. Анонимни жалби няма да бъдат разглеждани.

В столичната НАП вече са приключили 33 ревизии на собственици на търговски обекти в идеалния център на София. Разкрити са близо 300 хил. лв. укрити данъци върху доходите.

По време на ревизиите, инспекторите на столичната НАП установили, че част от собствениците на луксозни магазини по улиците „Витоша", „Раковски", „Позитано" и др. изобщо не са декларирали получените доходи от наем, а други са обявили значително занижени цени в договорите.

За определяне на пазарната цена на наемната услуга са извършени експертни оценки на отдаваните под наем имоти.
Собственик на 7 имота на столичния булевард „Витоша" декларирал 4 пъти по-ниски доходи от наеми спрямо експертната оценка. По този начин лицето се опитало да укрие повече от 84 хил. лв. данък върху доходите. Освен глобата и дължимия данък собственикът ще трябва да плати и лихва в размер на 25 хил. лв. Според представения договор, магазин с площ от 68 кв. м. на ул. „Раковски" бил отдаден под наем за 5 пъти по-ниска сума от определената от експертите пазарна цена. Освен това ревизорите установили, че лицето изобщо не е декларирало никакви доходи от наем. Задълженията му, заедно с лихвите възлизат на повече от 24 хил.лв.

Проверките на наемодателите продължават. Предстоят нови ревизии в близките месеци.