Дни преди Никулден от „България на гражданите" се захванаха с проблемите между „един особен вид рибари-банкери и техните шарани-клиенти".

„В България няма банкиране каквото се прави в Европа, Балканите или Африка. У нас име клептобанкиране в огледалния свят", заяви по време на пресконференция финансистът Любомир Христов, външен експерт към партията на Кунева.

„По думите му в България има един клептобанкер (Левон Хампарцумян - бел.ред), който е шеф на „бандата, наречена Асоциация на банките" и той манипулира 450 базисни точки.

Според Христов последица от тези действия е наградата Мениджър на годината. Той е намерил решение на проблемите между гражданите и банките.

На първо място според Христов трябва да се отмени член 417 т. 2 от ГПК в частта му за банките, което позволява отнемането на имот по облекчена процедура и поставя в привилегировано положение банките.

„Необходима е спешна промяна на дефиницията за референтен лихвен процент в закона за потребителския кредит, така че за референтен да се определя пазарно установяван лихвен процент, а не такъв определян по методологията на банката", коментира Христов.

Той се обяви и за създаването на орган, който да осъществява надзор над поведението на банковите институции, както и за регулиране възможността за бързо, евтино и ефикасно извънсъдебно решаване на споровете между банките и техните клиенти. „Трябва да се премахнат практическите бариери пред потребителските организации и групи от граждани да водят колективни искове, в това число и срещу банки", заяви Христов и призова да се даде възможност по определен ред гражданите да могат да сезират конституционния съд при нарушаване правата им като такива.

Последният призив, който финансистът отправи, е за изготвянето на закон за фалита на физическите лица. Според него така ще се разграничат кредитополучателите, които не могат да погасяват задълженията си от тези, които не искат да го правят.
„Това трябва да се направи, за да се освободи пазара от мъртвата клетка на клептобанкирането", категоричен бе Христов.