Лихвите по депозитите няма да достигнат нулата. Това мнение изрази в студиото на предаването „Денят започва” банкерът Левон Хампарцумян. Той посочи, че лихвите между самите банки вече са отрицателни. Всичко било провокирано от политиката на Европейската централна банка (ЕЦБ). Банкерът обясни, че ЕЦБ се опитва да стимулира кредитирането и потреблението и да стигне до здравословна инфлация от няколко процента.

Левон Хампарцумян смята, че човек трябва да се чувства уверен в бъдещето. По този начин щял да дойде и апетитът за вътрешни и външни инвестиции.

Той коментира, че нивото на лихвите по кредитите е значително по-ниско от кризата преди 2008 година. Сега обаче хората действали много по-предпазливо преди да изтеглят кредит.

Хампарцумян се надява да се стигне до ново равновесие и да няма напомпване на следващ балон, който да ни изненада след време. По мнението му лошите кредити имали тенденция към стабилизиране и спад. Банкерът смята още, че ситуацията като цяло е овладяна не само от банките, но и от самата икономика. Икономически най-подготвените първи усещали растежа.

Умерен растеж на потреблението имало в големите градове. Богатството обаче било разпределено неравномерно в географско отношение. София и още 3-4 града са икономическите локомотиви на страната. Варна можела да бъде добра алтернатива на столицата в икономическо отношение, смята Левон Хампарцумян.

Относно предстоящия стрестест на банките, той обясни, че това представлява проверка на качеството на активите. След него щяло да има по-голямо спокойствие, без изненади в банковата система на страната.

Банкерът коментира още, че най-интересните части от доклада на "Аликс Партнърс" за фалита на КТБ все още са засекретени. Това го правело едно поучително четиво.

КТБ беше със съвсем различен бизнес модел от тази, която аз управлявам, заяви банкерът.