Германия подкрепя членството на България в Еврозоната. Това е потвърди финансовият министър на страната Кристиан Линднер на среща с българския министър на финансите Асен Василев, проведена днес в Берлин.

Василев е представил пред колегата си напредъка на страната ни по пътя към Еврозоната, информират от Министерството на финансите (МФ). По думите на българския финансист №1 към момента страната ни изпълнява всички Маастрихтски критерии с изключение на изискването за нивото инфлацията, която обаче спада всеки месец и все повече се доближава до референтната стойност.

Германия подкрепя присъединяването на България към Шенген и еврозоната

Германия подкрепя присъединяването на България към Шенген и еврозоната

Денков очаква инфлацията да бъде в рамките на правилата от Маастрихт към края на годината

Според Василев и Линднер е важно България да бъде приета в Еврозоната от 1 януари 2025 г. при изпълнение на техническите критерии. Те се считат, че темата трябва да стане част от европейския дневен ред.

По време на разговора са обсъдени актуални законодателни инициативи на Европейския съюз (ЕС) и сътрудничеството между митническите власти в двете страни. Кристиан Линднер оценява високо работата на страната ни за защита на външните граници на ЕС. В рамките на срещата е договорено сътрудничеството в тази област да продължи.