Германия подкрепя присъединяването на България към Еврозоната и пълноправното членство в Шенген. Това стана ясно от разговор между германският канцлер Олаф Шолц и премиера Николай Денков, съобщават от правителствената пресслужба. Премиерът на Финландия Петери Орпо също е уверил Денков, че страната ни може да разчита на гласа му за еврозоната и Шенген.

Денков подчерта, че усилията на България са насочени към влизането в еврозоната от 1 януари 2025 г. Той уточни, че очаква инфлацията да бъде в рамките на правилата от Маастрихт към края на годината.

В рамките на Европейския съвет в Брюксел министър-председателят е изложил българските приоритети пред държавните ръководители от "Обнови Европа". Премиерите на Нидерландия, Белгия Словения и Естония, Марк Рюте, Александър де Кро, Роберт Голоб и Кая Калас, са дали подкрепата си за падането и на сухопътните шенгенски граници и влизането на България в еврозоната.

По отношение на отпуснатата помощ за Украйна Денков заяви, че хубаво Европа да е единна. По думите му по темата не е имало разнобой.

Денков и Василев убеждават в Давос, че сме готови за Еврозоната

Денков и Василев убеждават в Давос, че сме готови за Еврозоната

С изключение на критерия за инфлацията, страната ни отговаря на всички други условия