През тази и следващата година България ще е страната с най-висок дефицит по текущата сметка и с едно от най-високите равнища на инфлация в Европейския съюз.

Данните са от представената днес есенна икономическа прогноза на Европейската комисия.

С дефицит по текущата сметка в размер 23,9 % от Брутния си вътрешен продукт, България води негативната класация по този показател за 2008 г.

Очакванията на ЕК са съотношението да се запази и през 2009 г. и 2010 г. като се предвижда спад на дефицита само с около процент годишно.

За тази година България е на второ място в таблицата за инфлация. Според Еврокомисията до края на годината у нас тя ще достигне 12,4 на сто и ще бъде по-висока само в Литва - над 15%, като средното равнище за Евросъюза се очаква да е 3,9 на сто.

За 2009 г. за България е заложена прогнозна инфлация от 7,9 на сто, а за 2010 г. - от 6,8 на сто.
Ръстът на БВП у нас според Еврокомисията ще бъде 6,5% през тази и 4,5 процента през следващата година при средна стойност в Евросъюза от 1,4% през 2008 г. и 0,2 на сто през 2009 г.

Представяйки есенната икономическа прогноза на европейската комисия комисарят по икономически и валутни въпроси Хоакин Алмуня посочи, че всички европейски икономики за засегнати от финансовата криза и определи рискът от рецесия като реален.

Той добави, че икономически растеж през тази година ще е наполовина по-нисък, спрямо предходната и че през 2009 г. спадът ще е още по-рязък. Очакванията на Алмуня са процесът на постепенно възстановяване да започне през втората половина на 2009 г.