С единия крак ние сме в еврозоната. Toва заяви икономистът Владимир Сиркаров в сутрешния блок на БНТ.

Ако погледнем в детайли нашия паричен съвет е обезпечен с евро. Не трябва да се забравя периодът от 1995-1997 г. и политическото заиграване с валутните системи, напомни Сиркаров, според когото еврото трябва да се въведе.

Трябва да се раздели темата на две - еврото и евро системата, настоя Сиркаров. Хората са прави, важно е да се водят дебати. По принцип няма да има краткосрочна инфлация от въвеждането на еврото и хората не трябва да се притесняват, увери икономистът. Дори и да има много лека промяна след въвеждането на еврото в цените на стоките и услугите, тя нямало да бъде голяма.

Въпросът е ключов и важен и трябва да се разглежда спрямо технологичния процес на БНБ по въвеждането на еврото и психологическото състояние на хората да свикнат с промяната.

Целевата дата за влизането ни в Еврозоната е 1 януари 2024 г.

Целевата дата за влизането ни в Еврозоната е 1 януари 2024 г.

Въвеждането на еврото е планирано без преходен период

Според Сиркаров по-елегантното въвеждане на еврото трябва да се изрази с малко по-дълъг период - от месец или 3 месеца преходен период, за да може хората да свикнат и да бъдат спокойни. Той изтъкна, че ключова ще бъде информационната кампания и дебатът за въвеждането на еврото. Очакванията на Сиркаров е целта със срока за въвеждането на еврото - 1 януари 2024 г. да не отложи във времето.

"Приемането на еврото има редица предпоставки за икономическото развитие, но основата дейност по реформиране на икономиката, секторите и корупцията е при нас. Ние трябва да решим тези проблеми, но корупцията се ражда с активната държавна намеса", категоричен бе икономистът.

В студиото на БНТ присъства и икономистът Стоян Панчев, според когото не трябва да се въвежда еврото, защото сегашната ни система е много по-добра. Основният проблем е, че не може да се чуе защо трябва да се направи една такава следваща стъпка, посочи Панчев.

Голямата опасност за България е да видим и словашкия сценарий, и гръцкия сценарий, изтъкна Панчев. Това, което стана в Словакия е, че независимо от краткосрочните ефекти, дългосрочно се внасят по-големи цени от еврозоната в самата държава. Ние влизаме в глобален инфлационен цикъл. Инфлацията ще бъде много по-сериозен проблем и влизането в еврозоната може да засили тези ефекти в нашата страна, предупреди Панчев.

Хората щели да разберат за смяната от лев на евро от петък за понеделник

Хората щели да разберат за смяната от лев на евро от петък за понеделник

Любомир Дацов обясни, че целта е да се избегне спекула

Според него основният проблем е, че евросистемата не се управлява по начина, по който е създадена.

Панчев също смята, освен позитивна информационна кампания, трябва да има и повече дискусии за ползите и предимствата от въвеждането на еврото.

Според него било грешка на служебното правителство да продължи темата с въвеждане на еврото, като трябвало да ревизира тази политика.

ЕЦБ: България и Хърватия все още имат работа за вършене преди да приемат еврото

ЕЦБ: България и Хърватия все още имат работа за вършене преди да приемат еврото

Това обяви членът на борда на Европейската централна банка (ЕЦБ) Фабио Панета