В държавния пенсионен фонд сега няма пари и най-вероятно няма и да има при настоящите тенденции. Това заяви пред bTV Георги Вулджев - главен икономист на Експертен клуб за икономика и политика. Той заедно с икономическия експерт Мика Зайкова обсъждаха дали ще има пари за пенсии за работещите, които днес са на 30 години.

"В бюджетите на НОИ има голям дефицит. През последните 10 г. е нараснал значително и тази тенденция ще продължи", каза Вулджев.

От НСИ прогнозират, че населението ще продължи да застарява в близките десетилетия. Броят на пенсионерите ще се увеличава, а броят работещи ще става все по-малък, допълни той.

Горанов готов на отстъпки за втория пенсионен стълб

Горанов готов на отстъпки за втория пенсионен стълб

"Данък уикенд" бил в сила от 1994 година

"Ние предлагаме да се приватизира изцяло системата и се мине на система, която оперира изцяло на капиталопокриващ механизъм, тоест в момента държавният фонд взема парите на работещите и ги дава на пенсионерите", каза Вулджев.

Предложението е всички осигуровки да се натрупват в индивидуални сметки. Всеки човек да спестява осигуровките си в своя собствена сметка, които след това се инвестират и се трупат само за него.

"В момента, когато парите ви отидат в НОИ, те директно биват изхарчени и на практика не остава нищо за вас и след това разчитате на обещанията на някакви политици, че отнякъде магически ще има пари", допълни експертът.

Виртуален пенсионен фонд като алтернатива за младите работещи предлагат от ЕКИП

Виртуален пенсионен фонд като алтернатива за младите работещи предлагат от ЕКИП

Предлагат намаление на вноската в първи стълб и увеличение на тази във втори

Той изрично подчерта, че не става дума за премахване на помощи за хора с увреждания.

Според икономическия експерт Мика Зайкова капиталовия фонд има две опасности - едната е да живееш дълго и парите, които си спестил, да не ти стигнат, но това е по-малката опасност. По-голямата опасност, според нея, е този, който управлява парите на вложителите, да ги погуби, поясни Зайкова.

Според Вулджев този риск го има и при т. нар. солидарен стълб на държавната пенсионна система. Зайкова веднага заяви, че държавата никога няма да фалира.

Пенсиите изчислени правилно

Пенсиите изчислени правилно

Заради нова формула на изчисляване 4900 нямат увеличение

Преди два дни бе представена идеята за виртуален пенсионен фонд. Според анализ на Експертен клуб за икономика и политика, през 2016 г. разходите за пенсии формират 26.8% от всички разходи в бюджета. Това се равнява на 9,4% от БВП.

Комбинация от увеличението на осигурителните вноски и по-високата заетост е довело до временното подобряване състоянието на дефицита. Едностранното прехвърляне на осигурителни вноски и източването на втория частен стълб, който е все още платежоспособен в полза на държавния, води само до влошаване на ситуацията. Това води до дългосрочен конфликт на интереси между работещи и пенсионери - парите на едните се използват за да се платят пенсиите на другите.

Определени са новите удръжки по запори на пенсии

Определени са новите удръжки по запори на пенсии

Пенсионерите, върху чиито пенсии е наложен запор, ще получат дължимите им пенсии и добавки за месец ноември с пощенски запис