Пенсиите на младите хора са тема табу за всички политици. Това отчете на пресконференция Георги Вулджев, главен редактор на Експертен клуб за икономика и политика. Заради липсата на реформи Експертен клуб за икономика и политика и Българско либертарианско общество предлага Виртуален пенсионен фонд на сайта си, в който всеки може да се регистрира, да обяви бруто заплатата си и да проследи движението на вноските си, за да разбере как да инвестира сам за достойното си пенсиониране докато е млад.

Като изключително порочни бяха определени опитите за ликвидиране на Втория пенсионен стълб през 2014 г., което е било най-лесното решение за попълване на дефицита в пенсионната система през последните години. Вместо временни и палиативни решения на проблемите с пенсионната система се предлага напълно пазарна пенсионна система. Вулджев представи доклад за състоянието на пенсионната система, който за 2018 г. достига 3,94 млрд. лв. От 2010 г. до 2017 г. приходите от осигуровки покриват по-малко от 50% от разходите за пенсии. Според анализа всеки работещ български гражданин плаща за държавния стълб на пенсионната система два пъти - през осигуровки и през данъци, заради извършваните държавни трансфери за покриване на дефицита в НОИ.

Определени са новите удръжки по запори на пенсии

Определени са новите удръжки по запори на пенсии

Пенсионерите, върху чиито пенсии е наложен запор, ще получат дължимите им пенсии и добавки за месец ноември с пощенски запис

Осигуровките на практика не са осигуровки, а парите на работещите българи, които попадат в държавния пенсионен фонд не се натрупват или спестяват, а се използват за изплащането на пенсиите на настоящите пенсионери. Разходите за пенсии са най-голямото разходно перо в държавния бюджет.

През 2016 г. разходите за пенсии формират 26.8% от всички разходи в бюджета, което се равнява на 9,4% от БВП. Така за дефицита анализът отчита, че комбинация от увеличението на осигурителните вноски и по-високата заетост е довело до временното подобряване състоянието на дефицита. Едностранното прехвърляне на осигурителни вноски и източването на втория частен стълб, който е все още платежоспособен в полза на държавния, който е неработоспособен води само до влошаване на ситуацията. Това води до дългосрочен конфликт на интереси между работещи и пенсионери - парите на едните се използват за да се платят пенсиите на другите.

Пенсиите изчислени правилно

Пенсиите изчислени правилно

Заради нова формула на изчисляване 4900 нямат увеличение

"Нашето население застарява и проблемите на първия държавен стълб ще се влошат", заяви Вулджев. По думите му, когато коефициентът на възрастова зависимост, който представлява съотношението между хората на пенсионна възраст към хората в трудоспособна възраст, се удвои и прескочи 50% за всяко лице в пенсионна възраст в страната ще има само две лица в трудоспособна възраст. По данни на НСИ през 2015 г. 100 работещи са издържали 78 пенсионери. Предлага се съкращаване на вноската към първия държавен стълб на пенсионната система с 4% и увеличаване на вноската към втория пенсионен стълб - частен стълб със същия размер. Настоява се за отмяна на реформата от 2015 г., която позволи еднопосочното прехвърляне на вноски от втори към първи стълб и въвеждане на опция осигуряващите се лица да могат да прехвърлят своите вноски от втори стълб в алтернативни осигурителни програми по своя преценка, но не и в първи стълб.