След вчерашните свръхпродажби на ценни книжа на Българска Фондова Борса (БФБ) търговията с родните ни ценни книжа продължи да бъде динамична, съобщава finance.news.bg

Оборотът, реализиран на нормалната търговия, запази нивото си над 6 млн. лева, като общият оборот скочи с още толкова от сделки, сключени на блоков сегмент.

Логично, след вчерашната паника от шоковия срив в цените, днес инвестиращите в ценни книжа се поуспокоиха и активността им се снижи, като сключеният брой сделки падна с над 24.5% до 1690.

Натискът върху цените на акциите се поотхлаби и макар че повечето от тях отново отразиха спад, напрежението видимо падна.

Най-старият борсов индекс SOFIX пръв се окопити и приключи борсовата сесия с повишение, макар и с минималните 0.66% на ниво 891.27 пункта, след като половината от принадлежащите му дружества възвърнаха част от загубената си стойност.

Останалите борсови индекси приключиха сесията с минимални понижения, като най-голямо то бе при широкия индекс BG40, губейки още 2.86% до 207.33 пункта.

Акциите на най-новото акционерно дружество със специална инвестиционна цел „Болкан Пропърти Инструментс АДСИЦ" на БФБ дебютираха с една сделка на цена 11.88 лева., което го нареди на 10-то място по цена сред всичките над 60 публични дружества от този тип, предложили акциите си за търговия.

Всяко невнимание от страна на инвеститорите на БФБ се наказва. Това усетиха тези, оставили за продажба акции на Свиневъдство „Стамболово" АД на цена 3.22 лв.

По време на търговската сесия Комисията за финансов надзор публикува решението си за одобрение на търговото предложение на „Мел Холдинг" АД към акционерите на дружеството на цена 3.90 лв. за акция.

Това доведе до моментално изкупуване на "забравените" 261 акции на тази цена при първия възможен и последен за деня аукцион.