Все още българските пенсии са най-ниски в ЕС, но трябва да се предприемат реформи за преструктурирането и определянето на пенсиите съобразно българската черга, така че да се възстанови социалната справедливост. Това заяви пред bTV депутатът от БСП Румен Гечев.

Той посочи, че заложената инфлация за годината е 5,6%, а увеличението на пенсиите е по-високо. По тази причина според него не би следвало инфлацията да "изяде" пенсиите при сегашната обстановка.

Би било много цинично да се твърди, че увеличавайки скандално ниските пенсии, това поражда инфлация, заяви депутатът и допълни, че тя се поражда от неразумно увеличение на паричната маса в обръщение и ниско ниво на производство.

Според него пенсионната ни система е дълбоко несправедлива.

Цинизмът и бюджетното планиране за 2022-а

Цинизмът и бюджетното планиране за 2022-а

Инфлацията се очертава като основен проблем пред държавата, гражданите, бизнеса и правителството. А като човек, преживял два държавни фалита, Петър Илиев вече е циник и от опит казва, че инфлацията е нещо страшно

"От една страна расте минималната пенсия, която е скандално ниска, но не расте средната пенсия. В резултат на това хора с по-дълъг трудов стаж, които са правили по-големи вноски, получават почти същите пенсии като хората, които са осигурявани на минимума", обясни Гечев и отсече, че това е крайно несправедливо.

По тази причина БСП искали промяна в начина на изчисляване на пенсията. Според червения депутат трябва не само да се повишават пенсиите, но и да се промени структурата на повишението, така че постепенно да се възстанови социалната справедливост.

Той заяви, че преструктурирането на бюджета може да се случи във връзка с евентуален международен конфликт. Гечев поясни, че при подготвянето на бюджет всяка страна има и определени резерви във връзка с възможни природни катаклизми и непредвидени обстоятелства.

Гьоков: Работим върху варианти за преизчисляване на пенсиите след 30 юни

Гьоков: Работим върху варианти за преизчисляване на пенсиите след 30 юни

Целта е да се компенсира спирането на ковид добавката от 60 лв. след юни

"Ние имаме фискален резерв 9 милиарда, трябва да поддържаме 4,5 милиарда. Това е единият буфер, другият е буфер са резервите, с които разполага Министерството на финансите", обясни той.

Според него евентуален конфликт между Украйна и Русия ще има тежко икономическо въздействие върху цяла Европа и България. Тогава по негови думи ще имаме допълнителни проблеми с износа и евентуални доставки на енергийни ресурси.

Гечев обаче бе категоричен, че ние няма как и не трябва да реагираме краткосрочно с военни приготовления. Той посочи, че нито самолетите ни могат да станат повече, нито можем да купуваме нови подводници.

Иван Нейков: Нужна е формула за социалната сфера

Иван Нейков: Нужна е формула за социалната сфера

Бюджет 2022 да не се възприема като окончателен...

Във военно отношение краткосрочно нищо не можем да променим, отбеляза депутатът.

Според него конфликтът не е толкова пряко между Русия и Украйна, колкото между САЩ, Русия и Китай. Той е на мнение, че България не е застрашена, защото е членка на НАТО.

"Заплахата срещу България е заплаха срещу целия блок. Никой до сега не твърди, че някой от някъде заплашва НАТО", подчерта той.