Въвеждане на необлагаем минимум върху доходите на физическите лица и намалени ставки на ДДС за основни и детски храни е инициативата на икономисти, политици, синдикалисти.
Те организират подписка, която вече е подкрепена от евродепутата от СИРИЗА Костадинка Кунева - родена и израснала в България.

Искането е за намалени данъци на вода, базови медикаменти, учебници и книги и отпадане на т.нар. "плосък данък".

Дори хората, които получават социални помощи плащат ДДС, когато купуват хляб, мляко. Това са основните причини бедните в България да са толкова много, заяви Ваня Манолова, която е един от организаторите. Според нея, никаква алтернативна политика не може да бъде проведена, ако не бъде сменен данъчния модел в страната.

При представената данъчна карта на Европа стана ясно, че в Унгария има необлагаем минимум само за семейства. България е единственото изключение, където не се прилага необлагаем минимум за хората с ниски доходи.

Ако отпадне 10-процентния данък, по 40 лева месечно от всеки човек на минимална работна заплата (МРЗ), които отиват за данъци, ще могат да отиват за купуването на един хляб на ден.

Според журналиста Димитър Събев българската данъчна система е от африкански тип. В развитите страни косвените, преките данъци и социално осигуряване образуват равен триъгълник.

Данъците в България са ниски за най-богатите, за фирмите и корпорациите, които се организират в незаконни данъчни практики, а не са ниски за обикновения човек, каза Събев.

Снимка 311848

Източник: news.bg

Според него за България е нужна голяма данъчна реформа. Тя трябва да започне, но да не се изчерпи с две ключови мерки. Да се въведе диференциран ДДС за стоки от първа необходимост и за книгите. Втората мярка е въвеждане на необлагаем минимум върху доходите. Той смята, че законодателят ще спечели от намаляване на неравенството и от засилване на вътрешния пазар.

Плоският данък формира около 15-18% от бюджетните приходи. Всички губим от това, че данъчното магаре са хората със скромни възможности, обясни Събев.

Редакторът Ивайло Динев припомни, че в началото на демократичните промени индекс по неравенство е бил 23,4. Сега е нараснал над 13%. "Всеки има право на достоен живот. За да имаме справедлив живот, трябва да видим дали най-бедните имат тази възможност", обясни той.

Няма яснота колко са хората на минимална работна заплата в страната. Авторите на инициативата обясних, че са срещали данни от 50 до 300 хил. души.

Инициативата за отпадане на плоския данък и за различни данъчни ставки на основните храни и на книгите е подкрепена в лично качество от лидера на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов, от партия "Движение 21" Татяна Дончева, от множество икономисти, политици и финансисти.

Подписката е озаглавена: "Да спрем машината на неравенството" и на адрес във Фейсбук - https://www.facebook.com/spravedliva.bg/?hc_ref=ARTDyyThJtH3NHequsEnhaNk1hV-kKK2wtDamJu4qGVCvAnaY1cfu4OvhWeGrRHxx-M.