Ще се инвестират 9.3 млн. лв. по Програмата за морско дело и рибарство за финансиране на проекти по мярка 5.4 "Преработване на продуктите от риболов и аквакултури".

Това стана ясно след като Управляващият орган на Програмата за морско дело и рибарство подписа 13 нови договора за инвестиции по програмата.

С одобрените инвестиции ще се изградят 9 нови рибопреработвателни предприятия и ще се модернизират 4 съществуващи фабрики.

Очаква се с реализацията на проектите да се разкрият над 130 нови работни места.

Одобрените кандидати по мярката за преработване на продуктите от риболов и аквакултури поели ангажимент да въведат устойчиво управление на ресурсите и да постигнат максимална енергийна ефективност на предприятията.

Най-голям е броят на одобрените проекти в област Пловдив. Там са одобрени 3 проекта. По Черноморието одобрените проекти са в Каварна, Несебър и Бургас. Одобрен е и по един проект в Монтана, село Бенковски, Пирдоп, Пазарджик, София, Сливен и Шумен.

Срокът за изпълнение на инвестициите е между една година и година и половина. Срокът се определя в зависимост от предвидените дейности.

Следващото отваряне на прием на проекти по мярка 5.4 от Програмата за морско дело и рибарство е предвидено за месец октомври тази година.