"Спестяванията в българските банки да бъдат гарантирани на 100 %", поиска председателят на Асоциацията за насърчаване на чуждестранните инвестиции Чавдар Александров.

Според него само така България не само ще се справи с финансовата криза, но ще привлече инвестиции от големите европейски и световни корпорации. Обявената готовност на Правителството да вдигне гаранцията по влоговете от 40 000 на 100 000 лв. е алогична, смята Александров.

Така отново липсват гаранции за средните и големи предприемачи в България. Бизнесът у нас няма да разпокъса парите си от по 100 хиляди в различните банки, за да има гаранции. Това ще има обратен ефект и българските капитали ще бъдат вложени в чужбина, допълва той.

"Още в началото на годината беше ясно, че Източна Европа ще бъде силно засегната от световната финансова криза", възмущава се Чавдар Александров. За това алармира в доклад Международният валутен фонд.

Според доклада финансовата нестабилност може да привлече лавина от последици и за банките, които са кредитирали банки в Източна Европа. В доклада пише още, че дефицитите по текущите сметки са достигнали екстремни нива в България, Сърбия, Румъния и балтийските държави.

Има голяма вероятност инвестиционните потоци към Източна Европа да намалеят поради общата финансова несигурност.

"Сега е моментът Правителството да насочи бюджетния излишък към банковата сфера. Гарантирайки на 100% влоговете автоматично ще доведе до увеличаване на паричните потоци, както от българския бизнес, така и от чуждестранния", аргументира предложението Александров.

Според председателя на Асоциацията за насърчаване на чуждестранните инвестиции вдигането на летвата на гарантираните влогове, за да покажем солидарност с Европейския съюз е абсолютно ненужно, особено в този момент.

За големия бизнес е равнопоставено гарантирането на 40 хиляди и 100 хиляди лева. Предприетите мерки са популистки ходове на Правителството, смята Александров.

"Крайно време е да се вземат стратегически решения за страната и просперитета на българския народ. Сега е моментът България да излезе от задния двор на Европа", казва той.

Нужни са промени на Закона за гарантиране на влоговете в банките и сега е моментът финансовите експерти да се заловят за работа. "България може не просто да избегне световната финансова криза, а да спечели от създалата се ситуация", заяви Чавдар Александров.