emaxpress
Народното събрание преизбра Иван Искров за управител на БНБ, съобщи БТА.

Искров бе избран със 195 гласа „за", един глас „против" и 14 „въздържали се".

Припомняме, преди седмица той подаде оставка, която веднага бе гласувана и приета от парламента.

По-късно обаче обаче стана ясно, че ГЕРБ издигат кандидатурата на Искров за още един мандат.

Самият той коментира, че е готов да управлява още един мандат, ако новото Народно събрание го номинира и избере да ръководи централната ни банка.

Искров:
БНБ е най-независимата институция, по-независима и от съдебната власт.
                                Още...

Мандатът му ще бъде шест години и започва от 10 октомври с изтичане на настоящия.

Предложението за кандидатура на Искров за втори мандат дойде от парламентарната група на ГЕРБ с основен мотив приемственост в работата на БНБ, което ще гарантира нормалното функциониране и стабилност на банковата система в страната.

Синята коалиция се въздържа при гласуването. Асен Агов заяви от парламентарната трибуна, цитиран от БНР, че преизбирането на Искров е акт, който ще дестабилизира в дългосрочен план работата на БНБ.

Според него в предишния си мандат той е бил политически назначен и това е първото изобщо политическо назначение в България.

Припомняме, през 2003 година Искров пое БНБ, предложен от НДСВ.

Агов каза още, че подаването на оставката на шефа на БНБ не е морален акт. Той го обвини за сделката с външния дълг, при която беше извършено обръщането на дълга от долари в евро.

Според него така данъкоплатците са станали с 600 000 евро по-бедни. Агов призова Искров да каже как е била извършена тази сделка и кой стои зад нея.

Припомняме, Иван Искров още в края на май бе предложен и преизбран за шеф на БНБ от предишното Народно събрание.

Това обаче стана в нарушение на закона, тъй като се случи над 4 месеца преди изтичането на настоящия мандат на 10 октомври.
Според Закона за БНБ обаче "изборът на нов член на управителния съвет се произвежда, не по-рано от три месеца и не по-късно от два месеца преди изтичането на мандата на действащия".

Затова изборът на 28 май бе атакуван от сините и от ГЕРБ, като обаче премиерът Борисов заяви, че има доверие в Искров и ще го предложи за нов мандат, стига изборът да стане законно.