Организациите, представляващи високотехнологичния бизнес у нас, са изненадани, че темата с увеличението на минималния осигурителен доход за пореден път се повдига при липса на каквато и да било стратегия за посрещане на предизвикателствата пред нашата индустрия и анализ на цялостния ефект върху българската икономика.

В позиция 7 организации се обявяват категорично срещу въвеждането на автоматична формула за ежегодно увеличение на максималния осигурителен праг (МОД), а смятат и че самата формула, предложена от Министерство на финансите, поставя под риск именно българския високотехнологичен сектор, а и други сектори, които са на светло и си плащат данъците и осигуровките.

IT-компаниите призовават правителството да се откаже от инициативата за въвеждане на автоматична формула, чрез която да се повишава ежегодно максималният осигурителен праг.

Те апелират преди да се обсъжда каквото и да е увеличение на МОД, да бъдат предложени редица по-ефективни конкретни мерки за попълване на хазната и подобряване благосъстоянието на българските граждани като например:

  • Изсветляване на цели сектори от българската икономика;
  • Запазване на талантите в страната;
  • Изграждане и промотиране на бранд "България" в чужбина с цел привличане на инвестиции;
  • Популяризирането ни като държава на развитието на Изкуствен интелект и фокус върху предотвратяването на възможните негативни последствия върху пазара на труда;
  • Осигуряване на адекватно на нуждите на бизнеса образование;
  • Създаване на адекватни условия и целенасочена политика в областта на здравеопазването и социалните услуги, повишаващи качеството на живот на всички българи;
  • Предотвратяване на демографската катастрофа чрез последователни и целенасочени мерки и политики;
  • Възстановяване на върховенство на закона;
  • Разработване на секторни политики - особено такива, насочени към секторите, които работят за износ, тъй като те са източник на постоянен прозрачен приход в икономиката на страната.

Според компаниите обвързването с автоматична формула не само няма да осигури жизнено необходимата нормална среда за бизнеса, но и ще отнеме възможностите за гъвкава политика в динамично променящи се условия, на каквито безсъмнено сме подложени. Не е изключено и да намалее броят на новоразкрити работни места, защото отделни високотехнологични компании може да се насочат към други държава в търсене на по-привлекателна и най-вече уредена бизнес среда.

В позицията се посочва, че високотехнологичните индустрии, които вече отговарят за повече от 20% от БВП на страната, отбелязват сериозно увеличение на разходите през последните две години - с над 30% на годишна база, въпреки че всеки зает в този сектор внася данъци и осигуровки два пъти повече от средното за страната.

Кабинетът уверен за важното решение - 933 лв. минимална заплата

Кабинетът уверен за важното решение - 933 лв. минимална заплата

Минималната работна заплата скача от 1 януари 2024 година

Повишаването на данъчната тежест върху ИТ и телеком талантите е контрапродуктивно и опасно послание към високообразованите и висококвалифицирани професионалисти, избрали да останат в България и бъдат двигател на потреблението в редица сектори на икономиката. А точно това липсва в страната, която страда от глад на таланти повече от десетилетие.

Позицията е разпратена от името на: Асоциация за иновации, бизнес услуги и технологии - AIBEST, Алианс на технологичната индустрия - АТИ; Българска асоциация по информационни технологии - БАИТ; Българска асоциация на софтуерните компании - БАСКОМ; Българска предприемаческа асоциация - BESCO; Българска работодателска асоциация иновативни технологии - БРАИТ; и ИКТ Клъстер.

Асен Василев: Бюджет 2024 ще е с до 3% дефицит

Асен Василев: Бюджет 2024 ще е с до 3% дефицит

Движим се съвсем в разчетите, даже и по-добре, уверява финансовия министър