Държавата изтегли нов дълг от половин милиард лева от вътрешния пазар. С това общата задлъжнялост на страната достига 3,8 млрд. лв. при лимит за годината от 4,5 млрд. лв., пресмята "Нова телевизия"

"Пред новите депутати стоят две важни задачи - съставяне на правителство на базата на устойчиво парламентарно мнозинство и приемане на държавен бюджет", посочи президентът Румен Радев.

Ще успеят ли депутатите да одобрят бюджета за по-малко от месец? Историята помни и подобни варианти, казват експерти.

Предстои аукцион за нов държавен дълг за 500 млн. лева

Предстои аукцион за нов държавен дълг за 500 млн. лева

Досега страната ни е поела дълг от 3,3 млрд. лв. за 2021 година при лимит от 4,5 млрд.

"Опитът показва, че той може да бъде извървян за малко над месец. Така че не е невъзможно, ако се забърза свикването на новото Народно събрание, да имаме приет бюджет до 31 декември. Но това е доста на ръба", обясни икономистът Лъчезар Богданов.

За да се гласува, обаче първо трябва да се внесе проект от Министерския съвет.  Такъв все още няма. Възможен  е и друг сценарий - държавата да започне годината със стария бюджет.

"С други думи януари 2022 г., трябва да харчим, колкото януари 2021. На практика не може да се предприемат някакви нови по-съществени нови политики - в социална сфера, инвестиции, големи промени не могат да се правят", каза още Богданов.

Законът за публичните финанси поставя и ограничения. Старият бюджет може да се прилага не повече от три месеца.