Японската рейтингова агенция JCRA потвърди рейтинг ВВВ за дългосрочен дълг на Република България в чуждестранна валута и рейтинг ВВВ+ за дългосрочен дълг на Република България в местна валута, съобщиха от пресцентъра на Министерство на финансите.

Перспективата на рейтингите се променя от стабилна на положителна. Според Кацуо Имаи и Тошихико Наито, анализатори на JCRA за България, фискалната структура на страната е по-стабилна благодарение на трайния фискален излишък и значителното намаление на държавния дълг.

За 2005 г. e фискалният излишък се равнява на 2.3% от БВП, в сравнение с 1.5% през 2004 г. Голяма част от този излишък е вследствие на увеличени приходи поради нарастване на вътрешното търсене, които значително компенсират увеличението на разходите, породено от оздравителните мерки за справяне със щетите от наводненията.

Държавният дълг в края на 2005 г. бе 31.9% от БВП, което е наполовина в сравнение с нивото отпреди три години, благодарение на ефикасното управление на дълга, изразяващо се в пълното предплащане на брейди облигациите със средства от фискалния излишък и приходите от приватизация. Освен това, в края на 2005 г. фискалният резерв е достигнал 4.5 млрд. лв. (2.3 млрд. евро) или 10.8% от БВП.

През първите четири месеца на 2006 г. консолидираният фискален излишък е достигнал 1.9% от БВП, като е нараствал по-бързо в сравнение с предходната година. В края на май 2006 г. държавният дълг е намалял още до 27.5% от БВП благодарение основно на предплащането на заеми към МВФ и Световната банка.

С оглед на допълнителните финансови изисквания за съ-финансиране на проекти от ЕС след присъединяването на България, от изключителна важност е да се реализира фискален излишък, за да се поддържа стабилна фискална структура. В одобрения от правителството план на бюджета за 2007 г. се предвижда излишък от 0.8% от БВП. По този начин се очаква правителството да поддържа стабилна фискална политика през 2006 и 2007 г.