Основното притеснение е какъв бюджет ще бъде приет, а не дали въобще ще бъде приет бюджета за 2017 г. по време на сегашната процедура. Това стана ясно от думите на икономиста Десислава Николова от Института за пазарна икономика пред БНР. Според другия събеседник - Виктор Йоцов от Института за икономически изследвания на БАН е по-добре да бъде приет без изменения проектобюджетът, внесен от ГЕРБ.

Партиите вече навлизат в предизборна кампания, и започнаха да се чуват искания за различни популистки политики и вдигане на разходите в редица сфери, за премахване на плоския данък. Това са любими "дъвки" за редица партии по време на тези предизборни кампании, констатира Николова. Според нея голямото притеснение е дали ако се тръгне към приемане на Бюджета в момента, няма да се образува широка парламентарна подкрепа за такъв вариант на бюджета, който ще се опитва да удовлетвори всички, да вмъкне всички тези искания вътре в себе си, и съответно ще бъде с едни огромни разходи и един голям дефицит.

Николова изтъкна, че искането за високи пенсии е осъществимо, но в бюджета не са разчетени такива суми. Те могат да бъдат осигурени, но за сметка на други разходи, например за бойните самолети. Според нея, е по-добре бюджетът да не бъде приеман в предизборна обстановка, а до изборите да се харчи по 1/12 от Бюджет 2016.

Дали не е по-добре да се изчака, запита риторично тя. Новото правителство, което ще дойде на власт, надяваме се следващата пролет, да не е изправено пред отговорността да приеме бюджет, който не отговаря на тяхната програма, но те да носят отговорност за него. Защото в момента реално никой няма да носи отговорност за този бюджет, който се приема, и всеки може, а и има в момента политически интерес, да предлага, общо взето, всичко, което звучи добре на избирателите.

Николова изтъкна, че според изследванията хората у нас са много чувствителни към повишаване на данъчната тежест и са склонни да преминат в сивия сектор. Това е причината, заради която събираемостта от "плоския данък" е по-голяма отколкото от прогресивното облагане.

Пазарът на труда в момента е на потенциала си, изтъкна Николова. Специалисти обаче няма.

По темата за изплащането на пенсиите Виктор Йоцов от Института за икономически изследвания на БАН припомни, че по принцип пенсиите трябва да се изплащат от Държавното обществено осигуряване, но там вноските не са достатъчно високи.

По-дългосрочното решаване на този проблем е чрез повишаване на социалните осигуровки, каза той и призова да не си затваряме очите.

Йоцов оцени като "лош сигнал" отхвърлянето на бюджета на Държавното обществено осигуряване (ДОО) от ресорната комисия в парламента. Неговото приемане е необходимо условие, за да бъде приет и държавният бюджет.

Според него, тази година бюджетът е много силно политизиран. "В предишни години не се е обръщало много внимание, опозицията винаги е била против. Това е нещо естествено, не трябва да се учудваме, но тази година, с тези предложения, които се внесоха съвсем накрая, очевидно нещата отиват към неприемане на Бюджет. Поне не виждам как ще стане. Дано не съм прав", каза Йоцов.

Според икономиста е по-добре да бъде приет без изменения проектобюджетът, внесен от ГЕРБ."Да има бюджет, пък следващата политическа сила, които състави правителство, винаги може да актуализира бюджета", каза икономистът от БАН.

Той припомни, че това се е случвало три години подред - през 2013-а, 2014-а и 2015 година Бюджетът се е актуализирал, тъй че не е някаква голяма драма. От гледна точка на стабилността в момента - да не се дава повод за страховити варианти, че няма да има за пенсии, че няма да има за увеличение на заплатите на учителите, че няма да има за увеличение на минималната заплата - по-добрият вариант е да се приеме този бюджет, пък след това, ако се наложи, да се актуализира съобразно политическите възгледи на новото правителство.

Отмяната на плоския данък и въвеждането на прогресивен не означава непременно загуба за бюджета, както обяви министър Горанов, тъй като всичко зависи от размера на ефективната данъчна ставка, допълни Виктор Йоцов.