От КНСБ започват кампания за увеличаване на доходите: "Искам още 100 лева към заплатата ми".

Кампанията се открива със страница във "Фейсбук" и електронни картички като новогодишен поздрав към работодателите: "За по-добра 2017-та година". Картичките могат да бъдат изпратени от всеки един служител и работник.

Според представителите на КНСБ има дъмпинг по отношение на заплащането на труда у нас като умишлено се задържат нивата по-ниски от реалната производителност. Същевременно от синдиката посочват, че при мениджърските и ръководни позиции по-бързо се достигат средноевропейски нива, а заплащането на квалифицирания и неквалифициран персонал драстично изостава.

Така например, заплащането в преработващата промишленост е 395 евро у нас - при 2 211 евро за Испания. "В България е налице социален дъмпинг и умишлено поддържане на ниска цена на труда", заяви Любен Томов, директор на Института за социални и синдикални изследвания.

В сектора на услугите заплащането по номинал у нас е 490 евро, докато в Чехия - 4 999 евро. У нас минималната работна заплата е 215 евро с увеличението, с което изоставаме от Румъния с 22,3%, от минималната в Люксембург с около 9 пъти.

Единствено в Албания минималната работна заплата е по-ниска - 156 евро. Томов опроверга и твърденията за бърз ръст на минималната работна заплата и посочи, че тя представлява 40% от средната работна заплата, която достигнала 943 лева.

Томев бе категоричен, че България със своите 3,9 пъти е сред трите страни, където противопоставянето ръководен персонал и квалифицирани кадри е сред най-сериозните.

Пред нас били единствено Кипър с 4,3 пъти разлика и Германия с 4,1 пъти. На другата крайност са страни като Норвегия, Финландия, Швейцария, където заплащането между ръководни кадри и квалифициран персонал съотношението е два пъти в полза на ръководните кадри.

От КНСБ продължават да настояват за определяне на минималните работни заплати и прагове по икономически отрасли, професии и категории персонал в началото на 2017 г. Синдикатите заявиха, че увеличението на доходите няма алтернатива и за някои от секторите , ако не бъде преструктуриран бюджетът - например социалните услуги, - щяло да се стигне и до протест.

Според тях е необходимо балансиране на данъчното облагане на доходите като или се премахне таванът на заплатите, или се въведе необлагаем минимум при минималната работна заплата.

Страната ни била единствена в ЕС, в която има минимална работна заплата, но няма необлагаем минимум. Пламен Димитров заяви, че от кампанията очаква едновременност, така че всички да поискаме увеличение на заплатите поне със сто лева. По този начин и бизнесът щял да спре да си краде кадрите, защото в момента срещу обещанието за едни сто лева отгоре - фирмите си крадели обучения персонал.