Една от големите синдикални организации в България - КНСБ представи своя разработена програма за промяна в данъчната система на България. Тя бе представена от президента на синдикалната организация Пламен Димитров на форум на тема "С тази данъчна система дотук?!".

Темата за промени в данъчната система е провокативна, заложени са въпросителни и удивителни дали данъчната система в България е адекватна към редица предизвикателства, реалности и проблеми и дали конкретната данъчна система създава трите основни цели, които фискът си поставя, каза Пламен Димитров във встъпителните си думи.

Той изтъкна, че не се случват нещата за намаляване на неравенствата от данъците.

Димитров посочи, че пропорционалната система на данъчно облагане в размер на 10%, която функционира вече 15 години в България, не успя да изпълни нито една от поставените задачи. През последните 15 години делът на преките данъци в държавния бюджет се намали, а се увеличиха тежестите по линия на косвените данъци. Съотношението "преки-косвени" данъци в България е 32:68, а средно за ЕС е 50:50, сравни шефът на синдикалната организация.

Той изтъкна, че има нужда от данъчна реформа с два мотива: самата структура на приходите от преките данъци е несправедлива и събраните данъци от работещите са значително по-големи от тези, които плаща бизнесът.

КНСБ иска по-висок корпоративен данък и по-нисък данък върху доходите

КНСБ иска по-висок корпоративен данък и по-нисък данък върху доходите

Синдикатите ще носят кошница пред парламента

Затова от КНСБ предлагат следните данъчни промени:

Необлагаем минимум на минималната работна заплата и 15% Данък върху доходите на физическите лица (ДДФЛ);

Корпоративен данък в размер на 15%;

Възстановяване на намалените ставки на ДДС;

Данък "дивидент" в размер на 10%;

Въвеждане на дигитален данък;

Данък върху финансовите трансакции;

На представянето на промените в данъчната система присъстваха и депутати от коалицията ПП/ДБ и ГЕРБ/СДС. Отсъстваха представители на БСП за България и ДПС.