Въвеждането на безусловна 10-годишна давност на всички задължения на физическите лица е напът да се превърне в пример за законодателна инициатива, носеща много повече обществена вреда, отколкото полза. Това е позицията на Асоциацията на колекторските агенции в България. В отворено писмо до председателя на Народното събрание иска текстовете да се върнат за ново обсъждане в правната парламентарна комисия.

Припомняме, че текстовете за абсолютната давност бяха внесени по предложение на Обединените патриоти.

Асоциацията на колекторските агенции недоумява защо толкова се бърза с тези текстове и те се разглеждат от депутатите, включително и в нарушение на правилника, а самите текстове са вкарани в последния момент, одобрени набързо, включително и в отсъствието на председателя на комисията Анна Александорва при 8 присъстващи от 22 членове, включително и без присъствие на заинтересованите страни.

ГЕРБ и БСП се обединили в защита на колекторите

ГЕРБ и БСП се обединили в защита на колекторите

С общи усилия двете партии бламирали променте за доброволното изпълнение

Колекторските агенции са против тези текстове и подчертават, че на прага на икономическа рецесия всяко рязко движение, водещо до промяна на средата в такъв мащаб, ще доведе до риск за финансовата система.

Освен това колекторите са категорични, че въвеждането на института на "абсолютната давност" няма да доведе до премахване на фигурата на вечния длъжник, въпреки че темата е чувствителна за българското общество и решение.

Една от най-притеснителните нови точки се отнася до т.нар. "заварени случаи". Решението която и да е разпоредба да действа със задна дата, е крайно опасно за бизнес климата на страната. Това е знак към инвеститорите, че в България липсва прогнозируемост и прозрачност.

Освен, че е лишено от бизнес логика, абсолютната давност да се прилага за заварените случаи според много юристи е недопустимо обратно действие и следователно противоконституционно.

Проф. Валери Димитров: Доброволното изпълнение спестява големи разходи на длъжника

Проф. Валери Димитров: Доброволното изпълнение спестява големи разходи на длъжника

Бившият шеф на Сметната палата очаква скоро да бъдат приети законовите промени за това