ГЕРБ и БСП се обединиха в защита на колекторите. Това заявяват от от Асоциацията за защита на потребителите в своя официална позиция.

Те посочват, че в комисията по правни въпроси двете партии са успели с общи усилия да бламират предложените в Гражданския процесуален кодекс промени относно доброволното изпълнение. От Асоциацията изтъкват, че това се случва за втори път, след като законопроектът беше отхвърлен в същата комисия, но приет на първо четене в зала в края на юли.

И тогава, и сега двете най-големи партии, които иначе са опоненти, си разпределиха ролите като така наречената опозиция гласува "против", а управляващите "въздържал се", посочват от АЗП и допълват, че сега само "Обединени патриоти" са подкрепили промените, докато останалите просто са отсъствали от заседанието.

Проф. Валери Димитров: Доброволното изпълнение спестява големи разходи на длъжника

Проф. Валери Димитров: Доброволното изпълнение спестява големи разходи на длъжника

Бившият шеф на Сметната палата очаква скоро да бъдат приети законовите промени за това

От Асоциацията подчертават, че за тях доброволното изпълнение е важна антикризисна мярка предвид пандемията. По тази причина недоумяват от поведението на БСП, която претендира да бъде социална партия, а с действията си обслужва събирачите на дългове. По отношение на ГЕРБ пък от АЗП заявяват, че "навярно над тях все още тегне сянката на бившия правосъден министър Данаил Кирилов", чиито действия според тях са били в интерес единствено на колекторските фирми.

От Асоциацията са категорични, че поведението на ГЕРБ и БСП в правната комисия е доказателство за моралното и професионално изчерпване на това Народно събрание. Това обаче била "златната" среда за неограничен лобизъм.

Омбудсманът иска по-строг контрол на фирми за бързи кредити, колектори и ЧСИ

Омбудсманът иска по-строг контрол на фирми за бързи кредити, колектори и ЧСИ

Оплакванията на граждани са се увеличили през извънредното положение

Те поясняват, че процедурата за доброволно изпълнение касае задължения, за които не е издаден изпълнителен лист, и ще предпази хиляди потребители от това срещу тях да бъдат заведени дела. Съответно ще бъде предотвратено запорирането на сметките, заплатите и пенсиите на гражданите от съдебни изпълнители.

От Асоциацията посочват, че доброволното изпълнение е за сметка на кредитора, като длъжникът получава покана, в която е уведомен, че не е осъден и може да плати доброволно и разсрочено, ако признава задължението. Длъжникът има право да оспори вземането, с което процедурата се прекратява. Гражданите няма да плащат лихви, съдебни такси и хонорари на юристи и адвокати.

От АЗП изразяват надежда, че поне останалата част от депутатите в зала ще подкрепят доброволното изпълнение.