Заради извънредното положение и увеличената безработица не са малко хората, които останаха без доходи. Като една от идеите за справяне със ситуацията се появи процедура за доброволно изпълнение на малки задължения. Идеята е за частните изпълнители.

Според проф. Валери Димитров, който бе председател на Сметната палата от 2005 до 2014 г. идеята е много добра, подготвени са законопроекти. Това е процедура за доброволно събиране на парични вземания, обясни той пред Нова телевизия.

"Тогава, когато бизнесът страда и много длъжници са в лошо положение, а много кредитори също са затруднени да събират своите вземания, това е консенсусен способ за уреждане на отношенията между страните", смята проф. Димитров.

Омбудсманът иска по-строг контрол на фирми за бързи кредити, колектори и ЧСИ

Омбудсманът иска по-строг контрол на фирми за бързи кредити, колектори и ЧСИ

Оплакванията на граждани са се увеличили през извънредното положение

Според него, ако се тръгне по пътя на формалните процедури за малки вземания, това ще обремени страните с множество разходи. "Малкият дълг така нараства в един момент, че разходите надвишават дълга", обясни проф. Димитров.

По думите му в новото предложение е предвидена процедура по доброволно събиране в рамките, на която съдебните изпълнители да играят ролята на своеобразни медиатори.

6 месеца отсрочка на дълговете от колектори и бързи кредити иска Манолова

6 месеца отсрочка на дълговете от колектори и бързи кредити иска Манолова

Тя настоява и да се създаде Закон за колекторските фирми

"Длъжникът не е изправен пред неизгодна ситуация. Той може да откаже да плати. Тогава пред кредитора остава възможността за съдебен процес", каза проф. Димитров. Според него, ако длъжникът плати, ще си спести големи разходи.

В редица държави, където съдебните изпълнители се явяват като медиатори между страните, ефективността на събиране на парите е висока. Действащата в момента процедура у в страната ни е по-бавна, тромава и с множество разходи, каза бившият председател на одитния орган. Той очаква народните представители скоро да приемат тези промени.