Колекторските фирми и бързите кредити да направят 6-месечни отсрочки на задълженията в извънредното положение. За това настояват председателят на Гражданската платформа "Изправи се.БГ" Мая Манолова и председателят на Асоциацията за защита на потребителите Пейо Майорски.

Според тях, след като това е било възможно при банките, не би трябвало да е пречка и за колекторите.

По думи на Манолова колекторските фирми са "галеното дете на властта", тъй като не търпят ограничения като останалите в извънредното положение.

Омбудсманът призова фирмите за бързи кредити да дадат отсрочка на длъжниците

Омбудсманът призова фирмите за бързи кредити да дадат отсрочка на длъжниците

Индивидуален подход от фирмите към хората иска Диана Ковачева

По тази причина тя призова премиерът Бойко Борисов да ангажира депутатите с работа по Закон за колекторските фирми. Според нея това ще е най-доброто доказателство, че "властта не е опънала чадър над колекторския бранш".

От своя страна от Асоциацията за защита на потребителите подчертават, че от две години алармират за липсата на законово регламентиране на дейността на колекторските фирми у нас. До момента обаче Народното събрание отказвало да се заеме с регулация на дейността им и в Гражданско-процесуалния кодекс.

По тази причина Манолова, председателят на Асоциацията за защита на потребителите Пейо Майорски и председателят на фондацията "Център за европейска интеграция на България и за защита правата на човека" адвокат Десислава Филипова предлагат да се създаде закон, с който да се регулира дейността на колекторските компании.

Сред предложенията са да се въведе лицензионен режим, също така колектор да може да събира дълг само с изрично съгласие на длъжника и след като му е предложено да си откупи дълга на същата цена, както и да се въведе условие, когато давността е изтекла, длъжникът да може да възрази.

Според Манолова трябва да има правила, пo които да бъде търсен длъжникът за задължението, както и да се регламентира прехвърлянето на дълг, за да не се стига до случаи, като този в Средец, където две колекторски фирми стигнаха до стрелба за дълг от 140 лв.

По данни на Асоциацията за защита на потребителите за последните две години колекторите събират задължения за над 3 млрд. лв. по над 1,2 млн. случаи.

Припомняме, вчера омбудсманът Диана Ковачева също призова фирмите за бързи кредити да дадат отсрочка на длъжниците.

Потребителска асоциация настоява да се спрат колекторите в кризата

Потребителска асоциация настоява да се спрат колекторите в кризата

Те настояват да бъдат отложени плащанията на вноски към тях без лихви до 1 юли