Конституционният съд (КС) е отхвърлил искането за отмяна на договорите за новия външен дълг. Решението е взето по време на заседание днес, става ясно от съобщението на интернет страницата на съда.

Искането на 48 народни представители е било за установяване на противоконституционност на Закона за ратифициране на Договора за дилърство за издаване на облигации на стойност 8 млрд. евро за три години. Той е подписан на 6 февруари 2015 г. със Ситигруп Глобъл Маркетс Лимитид, Ейч Ес Би Си Банк Пи Ел Си, Сосиете Женерал и Уникредит Банк.

Решението е прието единодушно с 11 гласа.

Припомняме, законът за ратификация на договорите бе оспорен от БСП и „Атака". На 24 юни Парламентарната група на „БСП - Лява България" внесе в Конституционния съд искане срещу изтегления от настоящото правителство външен дълг от 16 млрд. лв. Левицата не се отказа от опитите си да събере необходимите 48 подписа и така изпълни обещанието си към българските граждани да защити техния интерес.

След дълги месеци на усилия от страна на депутатите от БСП с подкрепата на народни представители от АБВ, подписите бяха събрани.

Според червените финансовият министър и парламентарният шеф са нарушили парламентарните процедури.