Разделението между работниците с висока и ниска квалификация ще се задълбочи, а някои професии ще изчезнат. Това прогнозира председателят на Българската стопанска камара (БСК) Божидар Данев от по време на дискусия за бъдещето на европейските социални политики.

Данев очерта три основни проблема, които стоят пред България - демографската криза, миграцията на 2 милиона българи в икономиките на други държави и бързото навлизане на новите технологии.

"След две години българският пазар на труда ще изглежда коренно различно", твърди Божидар Данев, цитиран от Дарик.

"Нуждата от преводачи ще бъде драстично намалена - 90%, нуждата от служители в някои офиси в банките - ще бъдат също намалени, защото всичко ще е по мобилен телефон. Няма нужда от счетоводители. Младшите юристи, които правят справките изчезват. Все по-богати ще стават хората с компетентности и все по-бедни ще бъдат хората без компетентности и умения", заяви Данев.

Ще нараства и делът на споделената икономика - модел, който заобикаля държавната регулация, като например споделеното пътуване до морето.

"Не може да спреш това, което нахлува в света. Не може да спреш споделеното пътуване. Абсурд", каза още той.

Ще се задълбочава разделението между хората с висока и с ниска квалификация, прогнозира още Данев.

Той прогнозира, че ще се задълбочава заплащането между младата и старата генерация. "Младите деца влизат в университети, те са дълбоко в интернет, играят игрите и срещу тях застават някакви консервативни професори, които са им скучни, не смеят да променят системата на образование. Дълбоко скучни. Да не говорим, че човек, който не знае английски, е извън борда", допълни още той.

Според данните, цитирани от Божидар Данев, България е на едно от последните места по обхват на модела за учене през целия живот спрямо населението - едва 2 процента от българите.