Съществен приоритет за Банка ДСК е финансирането на малките и средните предприятия, особено сега, в условия на глобална финансова криза.

Това заявява в интервю за утрешния брой на седмичника „Икономически живот" председателят на УС и главен изпълнителен директор на банката Виолина Маринова.

По думите й обаче трябва да се води премерена политика по отношение на кредитирането, за да се избегнат негативните отражения върху устойчивостта на трудовите ресурси в икономиката.

Според Маринова тази година в условията на ограничени външни ресурси банката ще провежда балансирана стратегия.
На база обем на привлечени средства ще кредитираме стопанските субекти, като внимателно ще следим ликвидната си позиция, уточнява шефката на Банка ДСК.

Тя е категорична, че дори кандидатите за финансиране да имат прекрасни проекти, то те трябва да бъдат съобразени с макроикономическата среда.
Трябва да се изясни дали рентабилността на тази инвестиция е такава, че клиентът може да си позволи да тегли кредит в тези условия, изтъква Маринова.

В същото време тя е категорична, че лихвите по депозитите не би следвало да нарастват, тъй като това би оказало негативно влияние върху качеството на портфейла.

За повечето клиенти едва ли високите лихви по привлечените средства са най-добрият критерии за състоянието на една банка, смята Виолина Маринова.

По думите й ако се продължи с вдигането на лихвите по привлечените средства, неминуемо ще бъдат вдигнати и лихвите по кредитите.

Тя предупреждава, че ако един нередовен длъжник влезе веднъж в кредитния регистър на банките като нередовен платец, той много трудно ще получи в бъдеще кредит.

Нашите клиенти трябва да се стремят да имат добра кредитна история.
След като отмине кризата, клиентът ще кандидатства за кредит и е много важно да няма просрочия по предишни свои задължения, отбелязва Виолина Маринова.

Ако случайно са посочени в кредитния регистър като такива поради незнание на условията на някои продукти и са попаднали в различни квалификационни групи, трябва своевременно да проверят и отстранят тези пропуски, за да нямат проблеми в бъдеще, съветва изпълнителният директор на Банка ДСК.